Česnek a zdraví

Do minuty zabít viry a bakterie? Kdo by to nepřijal při náhlém nachlazení a onemocnění horních dýchacích cest v těchto zimních měsících?

Na nemoc česnekem a cibulí!

Co takhle štiplavě?
Existují rostliny, které dokáží rozhýbat stagnující funkce a orgány, ohřívají je, ochlazují nebo tonizují. A podle toho také chutnají. Zvláštní kategorii tvoří rostliny s pálivou chutí. Tato skupina rostlin stimuluje potní žlázy, aktivuje krevní oběh, oživuje cirkulaci krve a podporuje funkci vnitřních orgánů.

Česnekový dech
I přes nepříjemnému zápachu patří česnek mezi nejúčinnější (nejen lidové) přírodní léčiva. "Česnek sám nepůsobí tak účinně jako česneková tinktura (silný extrakt, který do minuty zabije viry i bakterie). Na rozdíl od syrového česneku se mnohem lépe vstřebává a nezpůsobuje žaludeční potíže.Hodnota allicinu a sloučenin síry nacházejících se v tinktuře dosahuje až 700-násobek oproti ostatním formám, "vysvětluje česká rostlinolékařských Venuše Studničková. 

Cibule naše každodenní
Šťavnatá cibule s ovocně-sladkou a pálivou chutí má křupavou texturu, která je po uvaření vláčná a její pálivost ustupuje. Charakteristickou chuť i aroma jí propůjčují silné složky, a stejně jako u česneku, allicin. Jeho antibiotické účinky se využívají zejména při léčbě horních cest dýchacích.

"Mezi nejznámější lidové recepty patří šťáva z nakrájené cibule a cukru nebo medu, dále také cibulový čaj. Takové nápoje usnadňují vykašlávání a ničí mikroorganismy v dýchacím traktu, "říká známá bylinkářka a připomíná další důležitou složku cibule - flavonoidy.

"Zlepšují krevní oběh, chrání před tvorbou krevních sraženin a stimulují srdeční činnost".

Autor: Lucie Zebrová

Komentáře k receptu

comments powered by Disqus