Černý česnek

Černý česnek je vlastně obyčejný česnek, který prošel speciálním kvasným procesem (fermentací) stávajícím už tisíce let. Fermentace trvá asi měsíc a probíhá při vysoké řízené teplotě a vlhkosti. Poslední týden tohoto procesu se česnek chladí a schne. Česnek obsahuje cukry a aminokyseliny. Během kvasného procesu se vyprodukuje melanoidin - tmavá substance zodpovědná za výslednou černou barvu česneku. Po fermentaci získá česnek sladkou chuť, lepkavou měkkou konzistenci a potlačí se jeho přirozený česnekový zápach. Stane se z něj něco velmi podobné ovocnému želé. Uvádí se, že černý česnek má vzácné léčivé účinky, má téměř dvakrát tolik antioxidantů jako syrový česnek a obsahuje navíc organickou sloučeninu S-Allycysteine, která pomáhá v prevenci rakoviny a snižuje hladinu cholesterolu. Například syrový česnek prý látku S-Allycysteine ​​neobsahuje.

 

Komentáře k receptu

comments powered by Disqus