Aróma česneku

Česnek je výraznou pochutinou při přípravě různých jídel, ale i potravinou, která dodá organismu množství důležitých látek. V každém případě bychom si měli stroužky v jarních měsících loupat častěji, protože nám tento aromatický druh zeleniny garantuje posilování imunity.
Původ:
Tato liliovitých rostlina pochází pravděpodobně ze střední a východní Asie. Česnek si cenili již staří Babyloňané, Řekové a Římané, ale v kuchyni ho už tisíciletí používali i Číňané a Indové. Daří se mu v oblastech se suchým a slunečním podnebím, proto k největším producentům této zeleniny, která se využívá spíše jako pochutina, patří Čína, Indie, Thajsko, Korea, Egypt, Španělsko a Turecko.
Přínos pro zdraví:
O jeho léčivých účincích věděli již ve starověku, léčili si jím kožní infekce. Středověk ho považoval za jeden z nejběžnějších léčivých prostředků. Česnek si umí skutečně poradit s viry i bakteriemi, je dobré jej proto zařadit do jídelníčku během chřipky, nachlazení i zánětu žaludku a tenkého střeva. Zároveň je i dobrou prevencí všech těchto obtíží, stejně rakoviny. Česnek také podporuje krevní oběh a snižuje tvorbu sraženin a tím infarktu, a pomáhá snižovat hladinu cukru v krvi i krevní tlak. Doporučuje se konzumovat 2 až 3 stroužky česneku denně, které pomáhají našemu organismu bojovat proti stárnutí.
Skladování:
Česnek dostaneme koupit po celý rok. Čerstvý bývá na začátku léta, pak se mírně usušený prodává na kila nebo zapletený v dlouhých cop či věncích. Zelený klíček uprostřed je znakem staršího česneku, který obsahuje již méně účinných látek. Roztřídění zdravý česnek ukládáme v komoře nebo v jiné tmavé a chladnější místnosti. Můžeme ho dát i do lednice.
Využití v kuchyni:
Nejlepší jeho konzumovat tepelně neupravený, nevýhodou je však intenzivní chuť, kterou způsobují éterické oleje. Potlačit se dá požvýkáním petrželky nebo zrnka kávy či vypitím deci mléka. Při vaření se aroma ztlumí, ale česnek ztrácí i mnohé cenné látky. Můžeme ho jíst syrový jako součást pomazánek, zálivek na saláty nebo barbecue omáček na grilované pochoutky, ale hojně se používá i při tepelné úpravě jídel. Ať už polévek, omáček nebo masných a rybích receptech. Charakteristickou chuť dodává luštěninám, polévkám i zahuštěným omáčkám a mletému masu.

Komentáře k receptu

comments powered by Disqus