Saláty z řepy

Během zimního období náš organismus více potřebuje vitamínů a proto i naše stravovací návyky by měly tomu odpovídat.

Červená řepa
Tato tmavočervená zelenina stoji na vrcholu gastronomie už dlouhou dobu. Hlíza obsahuje množství železa potřebného pro náš organismus a má i antioxidační účinky. Vaří se se slupkou, po vychladnutí se může připravovat jako samostatný salát se sladkokyselou zálivkou, případně do kombinovaných salátů nebo je velmi dobrá na odšťavování spolu s mrkví, celerem a bramborami

Salát s červenou řepou (4 porce)

Potřebujete: 100 g rukoly, 100 g salátu Radicchio, malý svazek čerstvé majoránky (může být i sušená), 2 hrušky, 250 g vařené červené řepy, 1 PL bílého octa, 4 PL jablečné šťávy, 1 lžičku hořčice, sůl, pepř, cukr, 5 PL ořechového oleje (může být i slunečnicový), 30 g vlašských ořechů, 4 porce kozího sýra (1ks cca. 50g), 4 lžičky medu, 1 lžička tymiánu

Postup:
Nejdříve omyjte a jemně osušte rukolu a salát Radicchio. Potom natrhejte listy salátu, vše smíchejte a rozehřejte troubu na pečení. Hrušky omyjte, zbavte jádra a obielte. Podobně postupujte i s červenou řepou a nakonec nakrájejte hrušky i řepu na tenké měsíčky.
Zálivku si připravte z octa s jablečnou šťávou, hořčicí, solí, pepřem a cukrem a vše zamíchejte. Zlehka zalijte salát olejem, vlašské ořechy posekejte nožem a nasypte na salát.
Připravte si malé formy na pečení, do kterých vložíte sýr, pokapete zlehka medem, posypete tymiánem a necháte v troubě na grilu gratinovať asi 3 minuty. 
Na talíř servírujete gratinování sýr s medem a míchaným salátem, který posypete čerstvou majoránkou. K salátu podáváte bagety nebo bílé pečivo.

Salát s krabím masem (4 porce)

Potřebujete:  200 g krabího masa nebo Surimi, 100 g řeřichy nebo rukoly, 200 g míchaného listového salátu, 100 g malých žampionů a 8 ks středně velkých žampionů, 2 lžíce másla, sůl, pepř, 1 Bio citron, 2 PL bílý vínový ocet, 4 PL slnenčnicového oleje

Postup:
Krabí maso nebo Surimi nakrájejte na drobné kousky. Míchaný salát opláchněte a vysušte. Očistěte malé žampiony, nakrájejte na plátky a všechny přísady smíchejte v misce.
Středně velké žampiony očistěte, opláchněte a košťál vytočte. Rozehřejte máslo a zlehka orestujte na másle kloboučky žampionů, osolte a opepřete.
Zálivka: Bio-citron umyjte v teplé vodě, vysušte a kůru nastrouhejte na proužky, pak vytiskněte šťávu z citrónu a smíchejte spolu s octem a olejem. Nakonec přidejte do zálivky sůl, pepř a promíchejte všechny ingredience salátu. Salát podáváte s opečenými kloboučky žampionů a bílým pečivem.

Komentáře k receptu

comments powered by Disqus