Pěstování ředkve a červené řepy
Na tyto druhy kořenové zeleniny se u nás neprávem zapomíná, i když mají mnoho přednosti.
Pěstovat je můžeme v každé zahrádce i ve vyšších polohách.
Nevyžadují zvláštní zařízení a nemají vysoké pěstitelské nároky.
Jejich využitelnost během roku je značná, snadno se skladují a významně přispívají k pravidelné spotřebě zeleniny.
V preventivní ochraně zdraví se vysoce hodnotí jejich dietetická vlastnost.
Semena obou druhů lze koupit ve specializovaných prodejnách.
Hodnota ředkve spočívá v sirnatých silicích. Již antičtí lékaři starého Řecka znali léčebné účinky ředkve a doporučovali ji na léčení jater.Po konzumaci ředkve je žluč tekutější. Červené barvivo červené řepy obsahuje betain, který zabraňuje kornatění cév. Oba druhy mají oprávněné postavení v jídelníčku a je pouze na nás, abychom je více využívali.
Pěstování ředkve
Kultivar ředkve kulatý černá se v našich podmínkách vysévá v druhé polovině července, jako druhá plodina např. po hrachu, salátu, špenátu, kedluben a dalších časných košťáloviny. Vyséváme ji do řádků širokých 25 - 30 cm. Po prejednotění má být vzdálenost rostlin 10 - 15 cm. Hloubka výsevu se řídí vlhkostí půdy, pohybuje se kolem 1 cm. Na čtvereční metr třeba 1,5 g osiva. Aby osivo rovnoměrně vzešlo, po vysetí ho dobře zalijeme. V letním období je pro kulturu nebezpečný výskyt škůdců drobčíkov. Časté denní zavlažování škůdců odpuzuje a podporuje růst rostlin.
Účinným prostředkem na ochranu proti drobčíku je přípravek Actelic, který lze koupit v sprejového balení. Mladé rostlinky po vyjednotení lze přihnojit 50 g Cereritem na 1 m2. Koncem září až v říjnu si zajistíme spolehlivý sběr kulovitě zploštělých bulev o průměru 5 -8 cm. Povrch ředkve je černý, slabě korkovitý, dužina bílá. Úroda z 1 m2 je 1,5 -3 kg. Nať seřezáváme nakrátko. Když chceme ředkev skladovat, sklízíme ji nejpozději před příchodem mrazů.
Skladování ředkve
Bulvy zakládáme do písku, zeminy, do hlubokého pařeniště, nebo do větraného studeného skladu. Nejvhodnější teplota pro skladování je 0 až 2 ° C. Při této teplotě lze uložit ředkev i do fóliového pytle, které zcela neuzavře. Ředkev postupně konzumujeme až do března, dubna.Konzumuje se syrová, mírně osolená. Dá se z ní připravit i salát.
Ředkvový salát
200 g ředkve, 4 lžíce vody, 2 lžíce octa, 2 lžíce oleje, sůl, cukr. Očištěnou ředkev jemně nastrouháme, osolíme a zalijeme vařícím sladkokyselém nálevu. Když chceme ostřejší chuť, zalijeme studeným nálevem.
Ředkvový salát s cibulí
200 g ředkve, 1 jablko, 1 cibuli, nálev s olejem.
Očištěnou ředkev nakrájíme na tenká kolečka. Jablka a cibuli nastrouháme na jemném struhadle. Vše promícháme a zalijeme sladkokyselém nálevu.
Pěstování řepy
Půdu vyžaduje dobře připravenou, bez plevelů. Nehnojíme ji nikdy chlévským hnojem, používáme dobře rozložený, humózní kompost který rozhodíme před výsevem v dávce 3 -5 kg na 1 m2. Přihnojujeme dávkou Cereritem nebo NPK asi 2 týdny před zasetím (100 -150 g na 1 m2). Klubíčka červené řepy obsahují asi 4 - 6 semen. Vyséváme je do hloubky 3 cm, v řádku 3 cm od sebe, do řádků vzdálených 30 cm. Klíčí při teplotě 10 ° C asi 10 dny. Po vzejití třeba ihned zrýt a vyjednotiť na 6 -8 cm. Po vyjednotení přihnojíme ledkem v dávce 30 g na 1 m2.
Pro brzký sběr vyséváme červenou řepu v dubnu a na skladování v červnu.
Při sklizni se vyžaduje intenzivní červené vybarvení bulev. Z mladých listů lze připravit výborný špenát případně v kombinaci s jinými Saláty chutné saláty.
Skladování červené řepy
Bulvy na skladování sklízíme před příchodem mrazů. Ukládáme je v chladném sklepě, v hlubokém pařeništi, uložené v písku, případně ve fóliovém do přijetí pytli, nejlépe při teplotě 0 ° C a při 95% relativní vlhkosti vzduchu. Povolené jsou dva kultivary a to Červená kulatá a Betina.
Před kuchyňskou úpravou červenou řepu omyjeme, vaříme ve slané vodě. Po uvaření a vychladnutí se snadno čistí, krájí a strouhá. Na vaření vybíráme přibližně stejně velké bulvy, aby se uvařili ve stejnou dobu. Délka vaření je od 3/4 hodiny do 2 hodin, podle velikosti bulev.Červenou řepu možná i péct. Mladé bulvy jsou vhodné i pro úpravu salátu v syrovém stavu.
Salát z vařené červené řepy s křenem
350 g červené řepy, 60 g křenu, anýz, sůl, ocet olej. Vaříme v okyselenej vodě. Krájíme na plátky, nebo strouhat na struhadle s většími otvory. Přidáme nastrouhaný křen, osolíme, osladíme, přidáme trošku anýzu a zředěný ocet. Necháme odležet do druhého dne. Můžeme přidat asi 3 lžíce oleje.
Salát ze syrové červené řepy s majonézou
300 g červené řepy, cibule, křen, ocet cukr, 70 g majonézy. Očištěnou červenou řepu jemně nastrouháme s cibulí a křenem, podle chuti upravíme a promícháme s majonézou.
Salát ze syrové červené řepy se smetanou nebo jogurtem
250 g červené řepy, 3 jablka, sůl, citrónová šťáva nebo ocet 0,25 l smetany nebo jogurtu. Očištěnou červenou řepu spolu s jablky na jemno nastrouháme, osolíme, okyselíme a osladíme. Vmícháme hustý jogurt nebo zakysanou smetanu.
Boršč
1 -2 I vody, 0,25 kg hovězího masa, 0,25 kg vepřového masa 80 g mrkve, 40 g petržele, 80 g celeru, 300 g červené řepy, 250 g zelí, 50 g másla, 50 g mouky, případně 0, 12 l smetany. Maso nakrájíme na menší kousky a vaříme ve slané vodě do měkka. Přidáme jíšku, pokrájenou zeleninu, zelí a 15 minut vaříme. Po uvaření nastrouháme červenou řepu a ještě 5 minut vaříme. Vylepšíme zakysanou smetanou.