Chvála o červené řepě
Která obsahuje účinné látky potřebné pro obnovu opotřebovaných buněk a má také významné kosmetické účinky, protože obsahuje velké množství zpevňujícího křemíku.
Červená řepa patří mezi nenáročné a odolné druhy zeleniny, která se dobře skladuje a v nabídce obchodů je od pozdního léta do časného jara. Specialitou této zeleniny je křemík, který dokáže lidský organismus přijímat pouze v kombinaci s jinými složkami a ty se stejně nacházejí v červené řepy. Křemík je pro lidské tělo vzácná látka, která zpevňuje vazivové tkáně, stěny cév a kosti, odvádějící zároveň z mozku škodlivé kovy (například hliník).
Další důležitou látkou, kterou červená řepa obsahuje, je kyselina listová: tato látka stimuluje produkci hormonů a nervově-dráždivých látek (dopamin, noradrenalin), které ovlivňují náladu, kromě toho se kyselina listová podílí na tvorbě červených krvinek a na aktivizaci methioninu, který transportuje do pokožky a nehtů síru, zajišťují jim tak pevnost, pružnost a vláčnost. Červená řepa také obsahuje značné množství draslíku, který organismus odvodňuje a zbavuje ho překyselení. Vláknina řepy napomáhá trávení a odvádí z organismu tuky.
Tip: červené řepy nevařte tak dlouho, jak bývá zvykem, protože ztratí většinu vzácné kyseliny listové. Pro přípravu červené řepy stačí 15 - 20 minut dušení v menším množství vody (bez odstranění stonku a propichování). Pro přípravu salátů však lze použít i syrovou červenou řepu. Šťáva z červené řepy je známá jako "regenerační nápoj".
Řepný salát I.
POTŘEBA: 500 g červené řepy, ocet, cukr, sůl, 1/2 lžičky kmínu, menší křen.
POSTUP: Omytou červenou řepu oloupejte a nakrájejte zdobícím nožíkem na tenké plátky. Z vody, cukru, soli a octa připravte nálev. Nakrájenou červenou řepu smíchejte s kmínem, zalijte nálevem a přidejte několik kousků křenu. Hotový salát uložte do chladničky a nechte několik hodin "odpočívat".
Řepný salát II.
POTŘEBA: 500 g červené řepy, 1 cibuli, 2 lžíce oleje, 2 lžíce octa, 1/2 lžičky kmínu, sůl, pepř.
POSTUP: Uvařenou červenou řepu nastrouhejte; cibuli nakrájíte na tenká kolečka a smíchejte s červenou řepou. Salát zalijte nálevem připraveným z oleje, octa, soli a pepře. Nakonec salát posypeme kmínem.