Červenou řepou proti bakteriim
Červená řepa je vysoce zásaditá, proto je schopna potlačovat nejen viry a bakterie, ale účinně pomáhá i v boji s mykózami, je zásobárnou látek bránících vzniku rakoviny.
Zabarví i zachutná
Řepa má široké využití v kuchyni, můžeme ji použít do salátů, vařených polévek, boršče, na přípravu pomazánek, slaných buchet a koláčů, nebo ji můžeme sterilizovat. Konzumuje se buď syrová, nebo zpracovaná - vařená, pečená, nebo jakkoliv jinak upravena. Kořen červené řepy je nasládlý díky obsahu přírodních cukrů.
Netřeba se bát
Při zvýšené konzumaci červené řepy dochází k zabarvení stolice a moči do červena. Někdo by se mohl polekat, ale je to jen vylučování barviva a nemusíme tím být znepokojeni. Tence stav trvá pouze během konzumace a není známkou nemoci, spíše dobré funkčnosti ledvin a trávení.
Rychlý recept:
Polévka z červené řepy a fenyklu
Potřebujeme:
- 3 PL olivového oleje
- pohár nakrájené cibule
- pohár nakrájeného fenyklu
- 1,5 kl fenyklových semen
- 2 velké řepy
- 2 sklenice vývaru
- pohár kefíru
- sůl
- pepř
- Na ozdobu: kefír nať z fenyklu
Postup:
1. V hrnci zahřejeme olej, přidáme cibuli, fenykl a Fenyklová semínka. Dusíme, dokud zelenina nezměkne.
2. Pak přidáme červenou řepu nakrájenou na malé kostičky a zalijeme vývarem. Přivedeme k varu, přikryjeme a stáhneme plamen. Dusíme doměkka.
3. Uvařenou polévku rozmixujeme v mixéru na pyré, vrátíme do hrnce a přimícháme kefír. Osolíme a opepříme. Nabereme do talířů a ozdobíme kefírem a fenyklovou natí.
Tip líného labužníka
Syrovou řepu a surový celer oloupeme, nastrouháme, promícháme s vymačkanou citronovou šťávou, olejem, osolíme a opepříme podle chuti. Salát dáme do lednice odležet a podáváme s celozrnným pečivem Červená řepa je vysoce zásaditá, proto je schopna potlačovat nejen viry a bakterie, ale účinně pomáhá i v boji s mykózami, je zásobárnou látek bránících vzniku rakoviny.