Červenou řepou proti bakteriim

Červená řepa je vysoce zásaditá, proto je schopna potlačovat nejen viry a bakterie, ale účinně pomáhá i v boji s mykózami, je zásobárnou látek bránících vzniku rakoviny.

Červenou řepou proti mykóze
Červená řepa obsahuje mnoho vitamínů a minerálů, hodně železa, draslíku, vitamínuC, E a mnoho dalších významných látek. Podporuje imunitní systém, regeneruje organismus a podporuje růst tkání.

Zabarví i zachutná
Řepa má široké využití v kuchyni, můžeme ji použít do salátů, vařených polévek, boršče, na přípravu pomazánek, slaných buchet a koláčů, nebo ji můžeme sterilizovat. Konzumuje se buď syrová, nebo zpracovaná - vařená, pečená, nebo jakkoliv jinak upravena. Kořen červené řepy je nasládlý díky obsahu přírodních cukrů.

Netřeba se bát
Při zvýšené konzumaci červené řepy dochází k zabarvení stolice a moči do červena. Někdo by se mohl polekat, ale je to jen vylučování barviva a nemusíme tím být znepokojeni. Tence stav trvá pouze během konzumace a není známkou nemoci, spíše dobré funkčnosti ledvin a trávení.

Rychlý recept:

Polévka z červené řepy a fenyklu

Potřebujeme:

  • 3 PL olivového oleje 
  • pohár nakrájené cibule 
  • pohár nakrájeného fenyklu 
  • 1,5 kl fenyklových semen 
  • 2 velké řepy 
  • 2 sklenice vývaru 
  • pohár kefíru 
  • sůl 
  • pepř 
  • Na ozdobu: kefír nať z fenyklu

Postup:
1. V hrnci zahřejeme olej, přidáme cibuli, fenykl a Fenyklová semínka. Dusíme, dokud zelenina nezměkne. 
2. Pak přidáme červenou řepu nakrájenou na malé kostičky a zalijeme vývarem. Přivedeme k varu, přikryjeme a stáhneme plamen. Dusíme doměkka. 
3. Uvařenou polévku rozmixujeme v mixéru na pyré, vrátíme do hrnce a přimícháme kefír. Osolíme a opepříme. Nabereme do talířů a ozdobíme kefírem a fenyklovou natí.

Tip líného labužníka
Syrovou řepu a surový celer oloupeme, nastrouháme, promícháme s vymačkanou citronovou šťávou, olejem, osolíme a opepříme podle chuti. Salát dáme do lednice odležet a podáváme s celozrnným pečivem Červená řepa je vysoce zásaditá, proto je schopna potlačovat nejen viry a bakterie, ale účinně pomáhá i v boji s mykózami, je zásobárnou látek bránících vzniku rakoviny.

Autor: Karla Jebavá

 

Komentáře k receptu

comments powered by Disqus