Brokolice nejzdravější zelenina

Brokolice patří mezi nejzdravější zeleninu, i když její skvělé účinky na zdraví začali vědci a lékaři vyzvedávat až v posledních letech.

Zdraví v kuchyni: Brokolice posiluje střeva, ideální na páře

Bohatá je zejména na vitamin C a vitaminy skupiny B. Vitamín C pomáhá předcházet rýmě, kašli a chřipkové infekci. Dokázáno je, že jedna porce vařené brokolice zajišťuje polovinu denní dávky vitamínu C.

Čím tmavší barvu brokolice má, ať už zelenou, nebo modrozelenou, tím více vitamínu obsahuje. Při vaření se obsah vitaminu C snižuje, proto je lepší jen povařit zeleninu v páře. Mimořádně velký obsah draslíku pozitivně působí na odvodňování organismu a snižování vysokého krevního tlaku.
Vysoký podíl vlákniny v brokolici pomáhá proti ochabnutí střev, posiluje vrstvu epitelu sliznice střev, a tím chrání střeva před vážnými onemocněními. Brokolice je však známá zejména pro svůj protirakovinný účinek, protože zabraňuje karcinogenním látkám v ničení DNA. Brokolice ničí i bakterii Helicobacter pylori, o níž se tvrdí, že je zodpovědná za vředové onemocnění žaludku.

Recept na zapékané brokolicové rizoto: 150 g rýže, větší brokolice, 100 g strouhaného sýra, 20 g olivového oleje, 4 vejce, sůl, pepř, celozrnná strouhanka.

Rýži uvaříme doměkka, brokolici povaříme v páře. Olej utřeme se žloutky, přidáme rýži, brokolici, polovinu sýra, sůl, pepř a vmícháme sníh ušlehaný z bílků. Vše dáme do strouhankou vysypané zapékací misky a zapékáme asi 20 minut. Před koncem posypeme zbytkem sýra.

Autor: Jana Sladká