Jaké víno podávat
To, jak správně degustovat víno, každý z nás alespoň teoreticky ovládá, ale dobré degustaci musí předcházet i správné podání tohoto moku.
Základny informace lze shrnout do několika kroků: teplota a čas podávání, správně zvolený typ vinných poháru, uskladnění a případně, když se podává k jídlu i správně zvolený druh vína.
Správně zvolený pohár je jeden z prvních kroků k úspěchu ochutnávání kvalitního vína.
Nač se často zapomíná je, že před naléváním by se víno mělo ustálit, aby všechny vůně a chutě byly přesvědčivé. Pokud si chcete vychutnat víno, zvolte i správný typ sklenice, který má být z tenkostěnného a čirého skla, na tenké a vysoké stopce. Pohár se drží za stopku, v případě pokud máte zvyk ho držet za kalich, zbytečně víno ohříváte.
Vzhledem k tomu, že bílé víno se podává chladnější, kalich sklenice je menší.
Růžová a suchá vína se podávají s mírně rozšířeným horním okrajem poháru, aby se na jazyku rozvinula jemná chuť.
Při červeném víně se podává širší pohár s Banátu kalichem a větším objemem, aby se dobře rozvinul buket. Ten kdo upřednostňuje červená vína, si pro lepší vychutnání může pořídit karafu , ve které se víno lépe prodýchá a otevře.
Sekty se podávají ve vysokých úzkých nebo širokých sklenicích. Vína se nalévají do jedné třetiny, aby se dalo s vínem jemně zatočit aby se uvolnily všechny aromatické látky.
Teplota hraje velmi důležitou roli při degustaci vína. Bílá vína uchovávejte v chladničce, červené v nejchladnější části bytu, kde je přibližně 17 až 18 stupňů. Pro zjištění teploty existují speciální teploměry, které se přikládají na láhev.
- - Pro bílé víno je nejvhodnější teplota pro podávání 8 až 10 stupňů
- - běžné červená vína se podávají při teplotě kolem 17 stupňů
- - starší a plnější červená vína kolem 18 až 19 stupňů
- - lehké a mladá červená vína by měli mít 13 až 15 stupňů
- - sekty se podávají dobře vychlazené a jejich optimální teplota je 6 až 8 stupňů
V případě, že se láhev nedopije při otevření, je třeba ji dát do chladničky. Přesto i v chladu, po určitém čase začnou probíhat oxidační účinky, které víno znehodnocují. Jedna z možností je uzavřít láhev vakuovou pumpou, víno se uzavře přiloženou zátkou, pumpička odsaje vzduch a víno je včas ochráněné.
Autor: Světlana Růžová