Vína k vepřovému masu

Pokrmy z vepřového masa je vhodné zapíjet bílým, ale také červeným vínem.

Záleží na úpravě pokrmu.

K tučnějšího vepřovému masu podáváme starší a kyselejší vína.
Vepřový řízek dobře chutná, pokud je k němu podávané bílé víno, jako je Ryzlink vlašský nebo Vetlínske zelené.
Smažený vepřový řízek nutně vyžaduje doplnit Ryzlink vlašský nebo Sauvingtonem, případně Rulandským šedým.
Vepřový závitek na žampionech dobře chutná, pokud je k němu podáván Ryzlink vlašský nebo Neuburské, případně Vetlínské zelené.
Vepřové ledvinky se velmi dobře snášejí s Rudým kvítkem, Portugalia, ale i Slováckým rubínem.
Vepřové dušené játra vhodně doplní Mikulovská romance nebo Kardinál červený.
Vepřové ragú či guláš velmi dobře chutná při Portugalskem.
Teplá šunka se špenátem se vhodně doplní Vetlínskym zeleným, Ryzlinkem vlašským, ale i Znojemské radniční .
K uzeninám a uzenému masu, jako i k různým speciálním salámům jsou nej nejvhodnější vína bílé a červené běžné jakosti. Mohou být trpčí, ale ne voňavé nebo nasládlé. Vítány jsou vína starších ročníků.

Komentáře k receptu

comments powered by Disqus