Mozzarella
Ten, kdo má v oblibě sýry určitě potvrdí, že italské sýry patří k těm chutnějším a kvalitnějším, třeba také podotknout, že třicet druhů z těch nejznámějších vlastní ochrannou známku.
Tato ochranná známka kvality DOP (Protected Designation of Origin), zaručuje spotřebitelům, že jde o specialitu s originální recepturou, která se vztahuje k přesně vymezenému geografickému regionu. V Itálii se ročně vyprodukuje asi 440 tun sýrových výrobků a část z této produkce je určena na export.
Mozzarella patří mezi oblíbené, čerstvé sýry, které jsou v nabídce i v naší obchodní síti od různých výrobců. Původ názvu, pochází od slova mozzare, což v překladu znamená odříznout, odseknout. Tento typ sýru má osvěžující chuť a podává se hlavně za studena s rajčaty a s bazalkou, může se trochu okořenit nebo lehce pokapat olivovým olejem či balzamikovým octem.
Z historie
Původně se sýr vyráběl z kynutého mléka na hranici zkaženosti a aby se chuť vylepšila, potápělo ji do horké vody, aby se zastavil proces rozkladu a aby se zatáhla. Pak ji mísily a ručně vyráběly kulky v různých velikostech nebo svazcích. Jelikož neexistovaly ledničky, mozzarella byla často i uzená, která se pak nekazila.
Současnost
Dnes v běžné italské produkci vyrábí z pasterizovaného kravského mléka. Nejchutnější je ihned po zpracování a pro distribuci se zalévá slaným nálevem. Kulky v různých velikostech mají hmotnost od 50 do 250 gramů a měly by mít minimálně 44 procent v sušině. Povrch kvalitní mozzarelly je hladký, lesklý a kulky jsou pružné. Větším kulkám se říká bocconcini - malé sousta , malé se nazývají ciliegine - třešničky . V chladničce vydrží maximálně do data uvedenému na obalu, ale mohou se s nálevem zmrazit do mrazícího boxu alespoň -18 ° C.
Delikatesa
Mezi delikatesy určitě patří mozzarella z buvolího mléka, která vlastní od roku 1993 unijní ochrannou známku DOP. Vyrábí se v na západním pobřeží Itálie od Říma až po Kampánii, v oblastech Caserta, Neapol, Salerno, Frosinone, Latina, Řím a Foggia. Mozzarelly di Bufala Campana je známá také pod názvy Piana del Sele, Piana del Volturi, Aversana nebe Pontina. Podle starých záznamů se tento typ mozzarelly vyrábí v Itálii od 12. století. Mléko pochází od buvolích krav, které se volně pasou v přírodě. Čerstvě nadojené mléko musí být zpracovány do 16. hodin. Výsledný výrobek má minimálně 52 procent tuku sušiny, kulky a koule mají hmotnost od 20 do 800 gramů a mají perlovou barvu.
Autor: Jana Nebeská