Jaké víno k sýrům
Většina sýrů se dá velmi vhodně s vínem kombinovat.
K večeři je například vhodnější sýr se sklenkou vína jako pokrm vydatně masitý.
V západních zemích, jako je Švýcarsko a Francie, se k sýrům podávají většinou lehčí bílá vína. Sýry totiž dají velmi dobře vyniknout všem vlastnostem vína.
Měkké sýry plísňového typu jsou typické sýry k vínu. Chutnají k nim velmi dobře červená vína, především pokud jsou dobře zralé.
Eidamské cihly je nejvhodnější doplněna Vetlínskym zeleným a Ryzlink vlašským.
Tavený sýr si žádá Pálavské bílé nebo Starohorské.
Brynza smíchaná s nivou potřebuje Červený kvítek, Portugal nebo Slovácký rubín.
Gouda se nejlépe doplní Sylvánským zeleným, Znojemské radniční či Ryzlink rýnský.
Čedar je sýr těžší, a proto se k jeho podávání hodí také bílá vína, ale plnější. Může to být Sauvington, Tramín nebo Mikulovská romance.
Uzené sýry vyžadují červená vína. Proto se doporučuje Frankovka a Svatovavřinecké.
Sýry jako například Romadur, pivní sýr nebo Olomoucké tvarůžky, se však vínem nezapíjejí. K těm se nejlépe hodí pivo