Sýry a víno
Sýr je vynikajícím doplňkem k vínu, ale pouze pokud se na věc díváme z opačného hlediska, tj. pokud zapijeme kousek sýra vhodným vínem, obohatíme si tím chuť.
Každé víno se nehodí ke každému sýru. Přesně daná pravidla pro kombinaci sýra a vína neexistují, ale obecně se udává, že čím vyšší je chuťový obsah sýra, tím plnější a robustnější by mělo být víno. Mladé svěží kravské, kozí a ovčí sýry vyžadují svěží, lehké bílé nebo růžové víno. Ke křehkým sýrům s bílou plísní, významný camembert nebo brie z nepasterizovaného mléka, doporučujeme lehčí červené víno. Staré a pikantní sýry se snesou více s červeným vínem, ale doporučujeme je podávat až po výše uvedených kombinacích. Existuje také několik druhů sýra, které se s vínem kombinují horší nebo mohou mít v kombinaci se špatně zvoleným vínem dokonce velmi nepříjemnou chuť. Platí to především pro sýry s mazovou kulturou. V tomto případě je lepší kůru ukrojit a konzumovat pouze těsto. Sýry ochucené a kořeněné nedoporučujeme k vínu skoro vůbec. V těchto případech se jeví jako ideální kombinace pivo nebo kvalitní pálenka. K sýrům nabízíme vína z menších vinařství, které garantují osobní přístup k výrobě a tím i vyšší kvalitu vín.
VÍNO A SÝR
Oba jsou předmětem cílevědomého přeměňování přírodních produktů na potravinu. Víno jako nápoj bohů a sýr jako symbol nezaměnitelné chuti patří od nepaměti k sobě.
Možné kombinace sýrů a vín:
Čerstvé sýry:
- čerstvé kozí + snadné bílá vína
- mascarpone + sladká bílá vína
- ricotta + šumivá vína
Sýry s bílou plísní:
- brie + robustní bílá vína
- brie + plná červená vína
- camembert + Pálava, modrý portugal
Sýry s plísní uvnitř:
- bleu d'Auvergne + snadné červená vína
- bleu d'Auvergne + sladká bílá vína
- Gorgonzola + cabernet sauvignon, Rulandské bílé, merlot
- Stilton + Tokaj, chardonnay, Sylvánské zelené
Sýry tvrdé nedohrievané:
- Eidam + veltlínské zelený, chardonnay, sauvignon
- Calty + Neronet