Podle čeho vybíráme víno
Nabízí několik dobrých tipů na správnou volbu vína a její výběr se zaměří hlavně na italská vína.
Pokud budete respektovat následující pravidla, jste na nejlepší cestě při výběru vína.
- pravidlo 1: víno snadněji předchází víno robustnější
- pravidlo 2: mladé víno se podává před starším vínem
- pravidlo 3: méně známá značka vína přichází na stůl před zavedenou značkou
Jak se orientovat v tolika tipech vín nám, nejednou dělá vrásky na čele. Zkusme se zorientovat nejprve zda jde o šumivá vína pak v barvě, vůni a chuti.
Jako aperitiv , zkuste zvolit šumivá vína z Trenta - Alto Adige, speciální Trento Classico a Chardonay; z Lombardie Ryzlink a ze severu Friuli-Venezia guilt vína na bázi Tokajského.
Bílá vína
Podle osvědčeného pravidla kombinujeme k lehčím jídlům bílé lehké vína, k vydatným jídlům zralé bílé nebo lehčí červená.
Šumivá vína bílé se podávají suché (brut) nebo polosuché, vhodné jsou jako aperitiv, ale mohou se servírovat i k předkrmům. Hodnotné šumivá vína se pijí během celého menu, výjimkou je zvěřina a tmavé maso. Sladká šumivá vína se podávají k dezertům.
Bílé suchá vína jsou vhodné před lehčími předkrmy, které mohou být z ryb, vajec, šunky, paštik (pȃté), zeleninové polévky, těstovin a při lehčích hlavních jídlech.
Jemné a aromatické bílá vína se uplatní při lehce pikantních předkrmech, masový vývar a polévek z luštěnin, pečených a grilovaných rybách.
Růžové a červená vína
K tmavým a kořenitým jídlům se podávají červená vína pokud tvrdým sýrem jsou nejvhodnější plná vína a barikované. K sýrům s modrou plísní se kombinují zralé červená vína i výrazně sladké druhy.
Růžová vína jsou vhodné k předkrmům ze salámů, masa a sýrů, luštěninových polévek z luštěnin. Z hlavních jídel jsou to ryby na zelenině, kuře, telecí maso a zajíc na jemné salse.
Lehké červená vína se servírují ke kuřeti, holoubatům, zajícům, telecímu luštěninovým polévkám.
Plná červená vína nejvhodnější zkombinujete k vepřovému masu, hovězímu, bažantům, králíkům a zvěřině.
Archivní vína červená nejlépe vyniknou při tmavých masech s aromatickou úpravou a při kvalitní zvěřině.
Tip na kvalitní vína:
Piemont: Asti e Moscato d'Asti, Brabaresco, Barolo, Brachetto d'Acqui, Gavi, Gattinara, Ghemme
Lombardia : Franciacorta, Valtellina Superiore, Valtellina Sfurzat, Valtellina Sforzato
Veneto: Bardolino Superiore, Recioto do Soave, Soave Superiore
Friuli-Venezia Giulia: Ramandolo
Emilia Romagna: Albana di Romagna
Toscana: Vernaccia di San Gimignano, Vino Nobile di Montepulciano, Brunello di Montalcino
Campagna: Taurasi, Fiano d'Avellino, Greco di Tufo
Sardegna: Vermentino di Gallura