Vína ke kuřeti
Kuře vyžaduje vína jemné, bílé, ale ne kořeněné a příliš aromatické.
Kuře nebo slepice na paprice zapíjíme Pálavských bílým nebo Starohorské.
Dušené kuře na zelenině po Selsku s klobásou nutně žádá doplnění Vetlínskym zeleným nebo Neuburské.
Pečené kuře vhodně doplní Tramín, Poezie nebo Rulandské .
Kuře upravené na francouzský způsob lze dobře zapíjet grácií růžovou.
Smažené kuře je pochoutkou, kterou zapijeme Znojemským radničním, Moravským nebo grácií bílou.
Kuře pečené na másle se vhodně doplní Rulandské bílé, Zlatým hrozném a Ryzlink rýnský.
Kuře pečené na slanině s přísadou divokého koření musí být doplněno Starohorským, Pálavským bílým nebo Ryzlinkem.
Grilované kuře potřebuje doplnit Ryzlinkem rýnský nebo Blatnické Roháčů.
Vinařské kuře na másle a dušené na bílém víně si žádá Bzenecká Lipka, Zlaté hrozny, případně jemný Tramín.
Studené pečené kuře vhodně doplníme Tramín, Rulandské bílé nebo poezii či Zlatým hroznem.