Ořechový závin

Potřebujeme:500g polohrubé mouky, 70g moučkového cukru, 1 žloutek, trocha soli, půl balíčku vanilkového cukru, nastrouhaná kůra z poloviny citronu, 3.5dl mléka, 70g másla, 1 žloutek, půl lžičky vody a trochu moučkového cukru na potření.

Kvásek: 25g droždí, 10g moučkového cukru, 5g hladké mouky, 0.5dl mléka.

Ořechová nádivka: 200g cukru, 3dl vody, 400g ořechů, citrónová nebo pomerančová kůra, polovina balíčku vanilkového cukru

Droždí rozmícháme s cukrem, přidáme mouku, vlažné mléko a připravíme kvásek, který necháme vykynout. Mouku s cukrem prosejeme do nádoby a necháme na teplém místě ohřát. Potom přidáme vykynutý kvásek, teplé mléko, ve kterém jsme rozmíchali žloutek, sůl, vanilkový cukr a nastrouhanou citrónovou kůru, spolu promícháme a nakonec přidáme rozpuštěné, ještě trochu teplé máslo. Mléko nepřidáváme najednou ale postupně podle potřeby. Těsto vařečkou dobře vypracujeme dohladka, přikryjeme čistou utěrkou a necháme na teplém místě vykynout. Vykynuté těsto dáme na pomoučený vál, prohněteme ho, uděláme hladký bochánek, přikryjeme jej a opět necháme kynout. Pak z těsta zformujeme dva bochánky, každý zvlášť rozválíme na tloušťku půl centimetru, potřeme ořechovou náplní, stočíme, konce stiskneme, přeložíme na pomaštěný plech a necháme kynout. Před pečením záviny potřeme žloutkem rozmíchaným s vodou a trochou cukru, vidličkou propícháme a vložíme do vyhřáté trouby. Asi po 10 az 15 minutách teplotu trouby snížíme, záviny přikryjeme čistým pokropeným papírem a dopečeme.

Ořechová nádivka: cukr povaříme s vodou, přidáme umleté ​​ořechy, ochutíme nastrouhanou citrónovou nebo pomerančovou kůrou a vanilkovým cukrem, dobře promícháme a podle potřeby ještě rozředíme teplou vodou.

 

Komentáře k receptu

comments powered by Disqus