Žemlovka s kysanou smetanou
Potřebujeme: 750 g kyselých jablek, 4 rohlíky, 50 g perníku nebo piškotů, 120 g cukru, 300 g kysané smetany, 100 ml mléka, 4 lžíce rozinek, 2 lžíce másla nebo rostlinného tuku, 1 lžíce citronové šťávy, 1 lžíce strouhané citronové kůry, 1 lžíce mleté skořice.
Rozinky spaříme horkou vodou. Jablka oloupeme. Odstraníme jadérka a dužinu nakrájíme na plátky, které ihned pokapeme citronovou šťávou, aby nezhnědly. Rohlíky - mohou být i tvrdší - nakrájíme na kolečka a pokapeme oslazeným mlékem. Perník nebo piškoty nastrouháme nahrubo a promícháme se lžící skořice, cukru a citronovou kůrou. Zapékací misku vytřeme tukem. Dno vyložíme vrstvou rohliků, na ni položíme nahusto jablka. Posypeme rozinkami a perníkem a vše zalejeme rozšlehanou smetanou. Poklademe vločkami tuku a asi 45 minut zapékáme.
Teplou žemlovku nakrájíme na porce a před podáváním bohatě posypeme skořicovým cukrem. Je to netradiční žemlovka a velmi chutná.