Borůvková mňamka
Potřebujeme: 250 g borůvek, 1 citrón, 1/2 l šťávy z červeného rybízu, 90 g cukru, 4 lžíce solamylu, 1/2 lusku vanilky, 50 g žervé, 150 ml smetany ke šlehání, meduňka na ozdobu
Borůvky přebereme, opereme a necháme okapat. Citrón omyjeme a kůru spirálovitě okrájíme. Dužinu vymačkáme. Rybízovou šťávu, borůvky, 75 g cukru, citrónovou šťávu i kůru přivedeme k varu. Solamyl utřeme dohladka se studenou vodou, vmícháme do směsi a krátce povaříme. Vyjmeme citrónovou kůru. Kaši rozdělíme do 4 misek a necháme vychladnout. Na pěnu rozřízneme vanilkový lusk a vydlabeme dužinu. Ušleháme žervé, smetanu, vanilkovou dřeň a zbylý cukr. Rozdělíme na kaši a ozdobíme meduňkou.