Švestkový koláč
Potřebujeme :500 g krupicové mouky, 70 g krystalového cukru, 70 g rostlinného tuku, 20 g droždí, 1000 g švestek, 100 g moučkového cukru, 50 g strouhanky, mléko dle potřeby (asi 1 / 4), 1 vejce, sůl, olej na vymazání plechu.
Do mouky dáme cukr, rozpuštěný tuk, droždí, sůl, vejce, trochu vlažného mléka av misce, případně ve šlehači vypracujeme hladké polotuhé těsto, které dáme přikryté na jednu hodinu na teplé místo vykynout. Vykynuté těsto vyválíme na pomoučeném vále na tloušťku asi 1 cm a dáme na vymazaný plech. Švestky vyloupeme, vybereme pecky, omyjeme a uložíme vedle sebe kůžičkou dolů na těsto. Pak koláč posypeme strouhankou a cukrem a pečeme ve středně teplé troubě. Upečený koláč posypeme moučkovým cukrem, nakrájíme na čtverce a podáváme. Koláč můžeme posypat kromě strouhanky tvarohem, kakaem, skořicovým cukrem a podobně. Podáváme dětem od 1 roku - vychladlé.