Křehký mřížkový koláč
Potřebujeme: 300 g hladké mouky, 150 g rostlinného tuku, 50 g moučkového cukru, 1 vejce, sůl, 2 polévkové lžíce zakysané smetany, 1 / 2 balíčku prášku do pečiva, 150 g povidel, 20 g moučkového cukru na posypání
Do prosáté mouky rozdrobíme tuk, přidáme vejce, smetanu, kypřící prášek a zpracujeme hladké polotuhé těsto, které necháme asi půl hodiny odležet. Pak si z těsta odřízneme asi 1 / 3 na mřížky, ostatní těsto na pomoučeným vále vyválíme na tloušťku asi 5 mm, uložíme do formy, potřeme marmeládou na horu uděláme mřížky tak, že odložené těsto rozválíme na tenký plát a rádýlkem krájíme tenké pásy, které ukládáme na těsto tak, aby vznikla mřížka. Nakonec těsto dáme do předem vyhřáté trouby a při střední teplotě pečeme do růžovo-hněda. Upečený koláč posypeme moučkovým cukrem. Podáváme dětem od 1 roku.