Domácí chléb
Potřebujeme:
1 kg chlebové mouky / pokud není může být i hladká /
10 dkg Grahamovy mouky
droždí 1 i 1 / 4 kostky
1 čaj.lyžička jedlé sody
3 uvařené brambory / střední - postrouhá /
2 PL octa
1 PL kmínu
1 PL soli
Jak na to:
Z 1 dcl vody a 1 PL cukru uděláme z droždí kvásek. Ze všech surovin připravíme husté těsto. Ve vandlíku ho mícháme asi 20 minut. Necháme ho kynout asi 3 / 4 hod.. Opět ho na desce promícháme a uděláme bochánek na vymazaný a hr.moukou vysypaný pekáč.Těsto propícháme jehlicí a necháme ho opět trošku vykynout. Elektrickou troubu si dáme vyhřát na 210 ° C bochník potřeme čistou vodou a dáme péct. Když je povrch trošku zarudlý stáhneme teplotu na 160 ° C a necháme dopéct. Když chlebíček vytáhneme potřeme vodou.