Turecký chléb
Potřebujeme:
4 šálky mouky (1:1 hladké mouky a mouka pizza)
7 g sušených kvasnic
1 lžička moučkového cukru
1 polévková lžíce soli
1 polévková lžíce olivového oleje
175 ml teplého mléka
Poleva: 1 žloutek 2 polévkové lžíce mléka
V malé misce rozmícháme kvasnice, cukr a 50ml teplého mléka. Promícháme až se rozpustí. Zakryjeme čistou utěrkou a necháme odpočinout 15 minut. Ve velké míse prosejeme mouku a sůl. Přidáme kvasnice a zůstatek (125 ml) teplého mléka. Důkladně promícháme asi 10 min. až se stane hladké. Následně vytřeme vnitřek čisté mísy 1 čajovou lžičku olivového oleje a vložíme do ní vypracované těsto ve tvaru bochníku, povrch také potřeme rukama další lžičkou olivového oleje a zakryjeme čistou vlhkou utěrkou. Necháme kynout asi 1 - 1 půl. hodiny v teplé místnosti až těsto zdvojnásobí svůj objem. Nakynuté těsto vyklopíme na pomoučený vál. Tlakem prstů vytlačíme vzduchové bubliny. Těsto nožem rozdělíme na dva díly. Každý díl prohněteme a vytvoříme z ní koule, přikryjeme vlhkou utěrkou a necháme ještě 15 min. odpočinout. Na plech, který jsme předem vyložili pečícím papírem vytvarujeme každou kouli do vyšší placky kulatého tvaru. Těsto potřeme polevou připravenou ze žloutku a mléka a namočenými prsty lehce vytlačíme důlky do těsta, nebo zlehka nařežeme tvary kosočtverce. Posypeme sezamem a přikryjeme čistou vlhkou utěrkou a necháme ještě 35-40 min. odpočinout na teplém místě. Zahřejeme troubu na 230 ° C a na dno trouby položíme varnou misku plnou vody. Pečeme 8-10 minut až chléb je zlatý. Upečený chléb necháme zlehka vychladnout .