Rohlíky po domácku
Potřebujeme:
400-500 ml mléka
1 kg hladké mouky
100 g rostlinného tuku nebo klasického másla
1-2 malé lžičky soli
30 g cukru
40 g droždí
1 žloutek + 1 žloutek a sůl na potření
Nejprve si vyrobíme kvásek. Ten získáme tak, že smícháme droždí s cukrem a přidáme malé množství mléka. Kvásek necháme odstát pribliňe 5 minut. Zatím smíchejte mouku se žloutkem, přidejte jemně nasekaný tuk (tento si můžeme roztát, aby se nám lépe těsto mísilo) a přidáme kvásek. Dobře zamícháme a podle potřeby přidáváme mléko. Těsto by mělo mít optimální konzistenci, ani příliš husté, ani příliš řídké. Těsto necháme kynout asi 45 minut. Pak ho dobře rozválíme a vyrobíme z něj trojúhelníky.Ze širší strany stočíme těsto k užší části. Rohlíky naskládáme na vymaštěný plech nebo na pečící papír. Vrch rohlíků potřeme směsí žloutku a soli. Dodá jim jemně hnědý lesklý povrch.Troubu si rozehřejeme na 190 C a necháme péct podle potřeby.