Italský chléb Pagnotta
Potřebujeme:
3 hrnky farina di grano duro - mouka na těstoviny
250ml (1 hrnek) vlažné vody na více
½ lžičky cukru
mouka na víc
15g čerstvého droždí
1 lžíce olivového oleje
½ hrnky vlažné vody
1 lžička soli
Do misky rozdrobíme droždí a přilijeme ½ hrnku vlažné vody. Posypeme cukrem, přikryjeme, necháme vykvasit (15-20min.) Nebo když jsou zpěněné. Do misky vložíme prosátou mouku se solí, uprostřed uděláme důlek, do kterého nalijeme droždí, olej a extra vodu. Rukou vypracujeme těsto, pevně ho mícháme, dokud se neodlepí od stěn. Těsto vložíme do mikrotenového sáčku, volně zavázaného. Na teplém místě ho necháme nakynout do dvojitého objemu (může se nechat nakynout přikryté). Na moukou trochu poprášenou desku vyklopíme těsto a mícháme ho asi 5 min. s přidáváním minimálního množství mouky, co je jen možné. Těsto vytvarujeme do koule, položíme na lehce vymaštěný plech. Těsto trochu zploštíme, pořádně ho pomoučíme. V 2 / 3 z hora ho po obvodu (dokola) prořízneme asi 2,5 cm. Chléb vložíme do studené trouby, zapneme ji na 190 ° C. Pečeme 45min.