Chléb faraonů

Potřebujeme:

500 g hrubé mouky
15-25 g droždí
3 lžíce vlažné vody na kvásek
1 lžíce olivového oleje
160-200 ml vlažné vody smíchané 1:1 s mlékem
5 lžic horké vody na sušená rajčata
cca 5 ks sušených rajčat (např. naložených v olivovém oleji )
½ - 1 lžíce hrubé soli podle chuti

Droždí rozdrobíme do vlažné vody a necháme rozpustit na teplém místě. Do mísy prosejeme hrubou mouku, přidáme kvásek, olivový olej, sůl a podle potřeby, po částech přimícháváme vlažnou vodu smíchanou s mlékem. Po dobrém promíchání těsta přidáme nakrájená sušená rajčata a ještě jednou propracujeme a vytvarujeme bochník. Povrch potřeme olivovým olejem a necháme nakynout na teplém místě dokud se objem zdvojnásobí. Těsto rozdělíme na 8 stejných částí a vytvarujeme placky vysoké asi půl centimetru. Poprášíme moukou a necháme ještě cca 20 min kynout. Pečeme v předehřáté troubě při 230 ° C asi 10-12 minut. Placky se nafukují a mají zlatavou barvu. Hned po upečení dáme placky na čistou utěrku a pírkem potřeme vodou. Přikryjeme další utěrkou a necháme tak 5-10 minut změknout. Chléb je chutný i bez sušených rajčat.
 

Komentáře k receptu

comments powered by Disqus