Chléb pro štíhlou linii
Potřebujeme:
pšeničná celozrnná mouka 0,4 kg
žitná celozrnná mouka 0,4 kg
ovesné vločky 0,5 kg
pšeničné otruby 2 šálky (2,5 dcl)
podmáslí 1 l.
šípkový, ovocný nebo zel. čaj 1 šálek (2,5 dcl)
sůl 2 čaj. lž
soda 2 čaj. lyž.
kmín 2 čaj. lyž.
sacharin 2 tab
Do větší nádoby dáme podmáslí, čaj, ovesné vločky a otruby. Přidáme rozemletý sacharin. Zamícháme. Do druhé nádoby dáme mouky, sůl, sodu (kdo má rád kypřejší chléb může přidat 1 prášek do pečiva.), Kmín a zamícháme. Obsah první nádoby vlijeme do druhé a hněteme, dokud nám nevznikne těsto. (Pozor toto těsto je lepivé a nemělo by být řídké, pokud je, tak jste dali hodně čaje. Můžete tomu předejít pokud čajem ředíme husté těsto a dáváme ho nakonec.) Těsto dáme na pomoučený plech a umyjeme si zalepené ruce a otřeme je. Ruce si pomoučíme a těsto obalíme v mouce a velký bochník prořízneme nožem na polovinu. Z každé půlky vyformujeme bochník. Povrch potřeme slanou vodou a podélně nařízneme nožem. 1 řez stačí.
Dáme péci do předem vyhřáté trouby (v troubě máme kastrol s vodou, jinak se může spálit) na 220 ° C. Pečeme 20 min. Chléb vyjmeme a znovu dobře potřeme slanou vodou. Vložíme zpět a pečememe 15 min při 200 ° C. Troubu vypneme a můžeme ho v ní nechat ještě 5-10 min. Chléb se může jíst teplý a krájíme ho ještě před vychladnutím. Pokud je příliš horký nebo zcela vychladlý, může se trochu drolit.