Zelná překvapení
Zkuste si připravit zajímavé obědové menu, ve kterém nesmí chybět červené zelí v různých verzích.
Zelná polévka jak ji neznáte
Potřebujete: 350 g červeného zelí, 100 g mrkve, 100 g pórku, 1 bobkový list, petrželku, 1 l zeleninového vývaru, 80 g čočky, 3 PL červeného vinných octa, 250 g kuřecích prsou, sůl, koření
Postup: Zelí očistíte a nakrájíte na tenké nudle. Očištěnou mrkev a pórek nakrájíte na kolečka, petrželku opláchnete, usušíte a nakrájíte nadrobno.
rozehřejete zeleninový vývar a vaříte asi 35 minut se zeleninou, červenou čočkou, bobkovým listem a octem. Maso opláchnete, osušíte v papírové utěrce, osolíte a okořeníte. Vložíte do trouby a pečete asi 20 minut.
Na talíři podáváte polévku s nakrájeným kuřecím filety.
Prasátko s překvapením
Potřebujete: ¼ červeného zelí (300 g), 2 šalotky, 4 PL másla, 2 PL balzamikového octa, 250 ml červeného vína, 1 bobkový list, 1 lžičku zeleného pepře, 1 PL borůvek, nové koření, hřebíček, sůl, 1 PL brusinkového a malinového džemu, 1 stroužek česneku, 4 vepřové steaky (á cca. 100 g), pepř, 1 lžičku másla
Postup: Zelí umyjete a nakrájíte na tenké nudle. Šalotku očistíte a nadrobno nakrájíte, polovinu podusíme na másle. Zelí, balzamikový ocet, džem, brusinky, 125 ml vína, koření vložíte do nádoby s dušenou šalotkou a za stálého míchání vaříte na vysokém stupni asi 15 minut, nakonec ochutíte.
Maso naklepeme a potřete prolisovaným česnekem, pepřem a solí. Řízky naplníte podušeným zelím, zavineme do kapsy, zprudka orestujeme na oleji / sádla a necháte na pánvi dopéci.
Omáčku si připravíte následovně: druhou polovinu šalotky povaříte ve víně a necháte zahustit máslem, nakonec ochutíte. Podáváte s knedlíčky.
Zelný salát s kačenou
Postup: 400 g kachních prsou, sůl, pepř, 600 g červeného zelí, 1,5 cm zázvoru, 200 g granátových jader, 2 lžíce limetkové šťávy, 4 PL granátového jablka, 25 g cukru, 4 PL olivového oleje
Postup: Omyté a usušené kachní prsa osolíte a okořeníte. Na pánvi opečeme z hora asi 8 minut, pak otočíte a ještě opečeme 5 minut. Pak si připravíte pečicí formu a necháte takto před připravené maso péct při teplotě 200 stupňů asi 12 minut.
smícháme nakrájené červené zelí, zázvor a granátové jádra. Potom smícháte s cukrem šťávu z limetky a granátového jablka, přidáte sůl, pepř a olej.
Podáváte nakrájené kachní prsa se zelím, kroužky limetky a bylinkovými bagetky.