Zelenina
Artyčoky
Připravíte je tak, že je nejdříve vykroutit, pak je očistíte škrabkou od všech vláken a nakrájíte je na tenčí plátky. Poduste je v osolené vodě, do které přidejte trochu citronové šťávy.
Lilek
Je vhodný na hubnutí a zlepšuje trávení a krevní tlak. Až 90% dužiny v lilku tvoří voda.
Před dušením lilku se doporučuje ho oloupat. Pokud se ho chystáte grilovat je vhodné slupku neolupovat aby se při přípravě nerozpadla dužina.
Hořkost odstraníte tak, že lilek nakrájejte na řezy, položíte plátky na síto a osolíte. Asi 30 minut je necháte okapat, na konec jejich trochu opláchnete a usušíte.
Abyste ho lépe ugrilovali nebo upekli, do jeho dužniny nakrojte kosočtverec.
Bílá zelenina
Petržel, zelí, kedlubna je třeba při vaření vložit do horké vody.
Brokolice
V případě, že ji jdete použít do salátu, spařte ji nebo uvařte.
Zkuste ji nejprve překrojit, pokud zhnědne, znamená to, že je stará.
Brokolice si zachová svěžest, pokud do vody, ve které ji jedete vařit, přidáte trochu másla. Až na konec, když se voda zavaří přidejte brokolici, ale vařte ji jen zhruba 2 minuty.
Před vařením její košťál podélně nařízněte, aby se rovnoměrně uvěřila.
Česnek
Kromě vaření je vhodný k naložení do slunečnicového oleje spolu s majoránkou. Používá se ik přípravě dresinků, které se hodí zejména k pečenému masu nebo restované zelenině.
Před přípravou ho na několik minut vložte do slané vody, aby neměl takovou ostrou chuť. Jídlo s nim dochutíme až na konci přípravy, aby varem neztratil aroma.
Oloupete ho snadněji, pokud ho na několik minut vložíte do horké vody.
Před jeho krájením posypte stroužky trochou soli, nebudou se tak lepit na nožík.
Grilování česneku
Grilujte ho vcelku. Dolní část však trochu odřízněte, a pak česnek zabalte do alobalu a položte na okraj grilu. Takto ho připravujte asi 30 minut.
Cibule
Před krájením cibule ji ponořte do studené vody na půl hodiny, nebude štípat.
Pokrájejte ji a vložte do mikrotenových sáčků, tyto dejte do mrazáku zamrazit. Můžete je použít později a nemusíte je přitom rozmrazovat.
Snadněji se opéká, pokud ji před tím posypete trochou mouky.
Grilování cibule
Především ji zbavte suché slupky. Pak ji překrojte příčně na 1 cm silné kolečka nebo napůl.Napichujte je na špejle a postříkejte olejem. Grilujte asi tak 20 minut.
Grilování pórku
Nejdříve ho překrojte podél, a pak ho potřete olejem. Grilujte ho asi 10 minut.
Cuketa
Pokud jsou na slupce malé nažloutlé tečky, naznačuje to začínající nahnívaní. Nejlepší jsou plody, které jsou mladé a mají jemnou slupku a pikantnější chuť. Lze je tedy použít i se slupkou.
TIP - vydlabejte cuketu, osolte a naplňte těstem na bramboráky. Dejte péct a před dokončením posypte nastrouhaným sýrem.
Grilování cukety
Při grilování jejich neloupejte. Na grilování se hodí zejména mladé plody, bez vyvinutých jader. Nejprve odkrojte konce příčně a šikmo na kolečka. Můžete ji krájet i podélně s tloušťkou asi 8mm. Cuketa je ugrilování opravdu rychle, třeba ji průběžně kontrolovat.
Červená řepa
Je vhodná pro přípravu přírodní šťávy, skvělé se hodí do salátů spolu s jablky, zelím nebo ořechů. V případě, že ji jdete použit jako přílohu, před vařením ji zabalte do alobalu, a tak uvařte, červená řepa zbytečně neztratí šťávu.
Čekanka
Nemá skoro žádnou chuť, a proto k ní připravujte výrazněji zálivky. Skladujte ji ve tmě, jinak zhořkne. Hořkou chuť můžete částečně odstranit tím, že čekanku rozeberete na listy a trochu jejich osolíte. Listy pustí šťávu, kterou pak zlijete. Její chuť můžete zjemnit tak, že ji na 5 minut vložíte do mléka nebo do teplé vody.
Červená čočka
Při vaření změní barvu na žlutou a rychle se rozvařit, a proto ji vařte tak do 10 minut. Hodí se jako zahušťovaly a dochucovadlo do polévek a omáček. Solte ji těsně před dovařením.
Červená zelenina
K mrkvi, červené paprice, rajče, červené řepy třeba do vaření přidat trochu octa nebo citronové šťávy, aby jim zůstala zachována barva.
Čínské zelí
Nakrájejte ji na nudličky, krátce spařte, přidejte k ní trochu kopru, prolisovaný česnek, zelené fazolky z konzervy, strouhaný zázvor. Zalijte suroviny sklenkou bílého vína. Nakonec pokapejte citronem a přimíchejte s kyselou smetanou.
Křen
Aby se zredukovala pálivá chuť křenu, naložíme ho do kyselého mléka asi na půl hodiny.
Chuťově se hodí k masu a také rybám. Využijte ho při nakládání zeleniny nebo trochu nastrouhejte do tvarohové pomazánky.
Skladujte jej v mikrotenovém sáčku v mrazničce. Pokud ho zmrzlý nastrouháme do pár minut bude jako čerstvý.
Aby křen v omáčce nezhořkla, v omáčce ho nevařte, jen ho promíchejte už v uvařené a odstavené omáčce.
Křupavější bramborové placky
Placky budou křupavější, pokud do těsta přidáte trochu strouhanky.
Dubolistý salát
Použití najde v míchaných salátech nebo jen pokapaný s octem a olejem.
Dušení zeleniny
Duste ji většinou na tuku, ale zeleninu s pronikavou aroma (např. zelí) duste nejprve tak, že je podlijeme vodou a až pak přidejte tuk.
Fenykl
Konzumovat ho můžete i surový, ale i zapékaný, dušený a vařený. Pokud ho přidáte do salátu, dodá mu krásnou aroma a salát bude mít lepší chuť. Před vařením se plod rozříznutí napůl a vaří se ve slané vodě asi 7 minut. Fenykl se svou chutí hodí k rybám.
TIP - Uvařený fenykl pokapejte máslem, posypte strouhaným sýrem nebo jej můžete přidat do uvařených těstovin, a také do rizota. Zkuste ho zapéct se smetanou, žampiony, rajčaty a šunkou, posypaný strouhaným parmazánem.
Rychlejší uvařena fazole
Během varu přilijeme 3 až 4 krát za sebou trochu studené vody.
Hrášek
Když Vám zůstanou slupky z hrášku, nevyhoďte je, ale použijte na uvaření vývaru, se kterým můžete zalít nebo dolít zeleninovou polévkou.
Nevařte ho v polévce příliš dlouho, protože dlouhým vařením ztrácí barvu a může se i rozvařit.
Poduste chvíli hrášek na másle, a pak ho podlijeme trochou vody nebo vývaru. Získáte chutnou přílohu minutku z masa.
Pokud chcete, hrášek zmrazit nejdříve ho nechte 2 minuty povařit, ihned potom ho zchlaďte ve studené vodě a vložte jej do mikrotenových sáčků. Takto jej pak dejte zamrazit.
Zelí
Pokud chcete, změkčit listy ze zelí vložte je do vroucí vody a hned vyjměte. Potom je nechte odstát na utěrce. Bude se s nimi lépe zacházet například při jejich plnění.
Při nákupu si vybírejte plody, které mají pevné hlavy a lesklé listy.
Chuťově se hodí k pórku, mrkvi, cibuli pokud bramborám.
Červené zelí při dušení ztrácí barvu, pokud ji chcete, vrátit přidejte k ní pár kapek octa nebo citronové šťávy.
Pokud chcete vyzvednout chuť zelí, přidejte k ní tymián, hořčičná semínka, česnek, muškátový oříšek, bobkový list, černé koření, koprovou nať, estragon a celerové semínka.
Pokud k ní přidáte při přípravě trochu kmínu nebo kopru a chvíli ji budete blanšírovat, nebude Vás z ní tak velmi nadmout.
Květák
Abychom zabránili zvadlé růžiček vložíme květák is vnějšími listy do lednice na 3 až 4 dny. V mrazáku květák vydrží až 8 měsíců.
Při vaření do vody přidejte trochu citrónové šťávy a květák zůstane krásně bílý.
Před tím než ho jdete tepelně zpracovat, ponořte ho na 15 minut do studené vody, abyste se zbavili případných brouků.
Uvařte ho v minerálce, bude chutnější. Nevařte ho však pod pokličkou, květák by dostal nepříjemnou aroma.
Rozvařený květák použijte na přípravu pyré, tak, že ho rozmixujte se zakysanou smetanou a máslem.
Pokud nakrojíme košťál květáku na spodní straně do kříže, uvaří se najednou s hlavičkami.
Použít ho můžete i surový, a to do salátů, strouhaný nebo odležení v marinádě.
Aroma květáku zlepšete tak, že do vody ve které ho vaříte, přidáte kousek másla.
Kel
Pokud chcete při vaření zredukovat pach kapusty, přidejte do vody chlebovou kůrku.
Je vhodný na vaření, dušení nebo jako příloha.
Přidává se zejména do masných a zeleninových polévek, protože jim dodává lahodnější chuť.
V případě, že ho jdete vařit jen samotný, vkládejte ho až do horké vody, do které přidáte vegetu nebo sůl a koření. Do vody můžete pro zvýraznění chuti přidat trochu oleje.
Vhodné je ho připravit v páře.
Před dušením ho nakrájejte a spolu s cibulkou poduste na tuku (nejlépe na másle) asi 15 minut. Dochutíme ho vegetou, pepřem, česnekem nebo i kmínem, pak ho podlijte vodou. Můžete na zahuštění přidat jíšku nebo mouku. Před ukončením dušení můžete přidat vajíčka.
Kapustu zapékejte s kousky uzeného masa a kombinujte jej mezi tím i vařenými bramborami pokrájenými na kolečka. Pak na směs můžete nastrouhat trochu sýra, dostanete směsi opravdu neopakovatelnou chuť. Už zapečený kapusta můžete polít smetanou ve které vyšleháte vajíčka.
Kukuřice
Na konzumaci jsou výborné i čerstvé mladé plody malé, sladké kukuřice, které se dají i konzervovat.
Kromě klasické konzumace kukuřice vařením ve slané vodě, lze ji připravit i grilováním, nebo ji přidejte do salátů, polévek a jídel z těstovin.
Tip - Kukuřici, kterou chceme grilovat, je třeba nejprve uvařit a nechat ji trochu vychladnout. Rozmačkaný česnek, mletý pepř, posekané zelené bylinky a sůl přidáme do másla. Takto vytvořeným krémem natřete kukuřičné klasy. Kukuřici zabalte do alobalu a uložte je na rošt, který jste si předtím rozehřáli. Grilujte asi 10 až 20 minut z každé strany.
Kukuřici připravujte nad párou, protože si tak uchová co nejvíce živin.
Grilování kukuřice
Při grilování kukuřice v celku z ní listy netrhejte, proberte jen vlásky, opět zabalte do listů a svažte. Pak tyto celé klasy na půl hodiny vložte do vody na půl hodiny. Vyjměte je a rozvažte, zrnka kukuřice potřete rozpuštěným máslem s přídavkem soli, pepře a chilli. Klasy opět zabalte, převažte, a pak grilujte asi 30 minut.
Vařená kukuřice
Abyste zachovali žlutou barvu kukuřice, přidejte do vody trochu citronové šťávy. Nikdy ji nesolte před vařením a ani během vaření, trvalo by déle než by se uvařila.
Kyselé Zelí
Výtečně ji doplňují jablka, hrozny, rozinky, ananas a sušené fíky nebo datle. Nejlepší je zelí naložit do kameninového soudku s víkem. Pokud se přívodem vzduchu na povrchu vytvoří plíseň je třeba ji ihned odstranit. Kysané zelí obsahuje více vitamínu C než čerstvá zelí. Kysané zelí nepromývejte, přišla by o cenné látky, které obsahuje. Raději do ní přidejte trochu cukru nebo do ní přimíchejte trochu sladké zelí.
Ledový salát
Pokud ho zabalíte do fólie a vložíte do chladničky, vydrží Vám 3 týdny.
Mangol
Nejdříve ořízněte stopky z listů, vyžadují totiž jinou délku tepelné úpravy.
Mražená zelenina
Netřeba ji rozmrazovat, jen ji vsypeme do vařící vody nebo na rozpálený olej. Je velmi vhodná pro přípravu polévek, omáček ale i do zahuštěné omáčky.
Mrkev
Změklou mrkev vložte do studené vody, bude křupavější. Když ji udusíme zakrytou, zachová si svou barvu.
TIP: Ke strouhané mrkvi přidáme sekané mandle a strouhaný kokos. Vše přelijeme nálevem z vody, citronové šťávy a medu. Směs vychladíme a tak podáváme.
Dušená mrkev
Její chuť vylepšíme tak, že během vaření k ní přidáme trochu jablečné šťávy.
Olivy
Olivy se servírují odkapané a napichují se na párátko. Před servírováním jejich pokapejte trochou olivového oleje, aby chytili lesk, a nebudou také osychat. Vhodně doplňují Martiny, vodku a víno. Nebude Vás bolet hlava, protože olej na sebe váže alkohol.
Sušené olivy
Natlačte zralé plody do kádě, nasolte a po dvou měsících obalte v olivovém oleji, mají zajímavou výraznou chuť.
Papriky
Jádřinec, který z papriky vyberete, nemusíte vyhodit, můžete jej totiž přidat k masu do vaření nebo dušení, maso chytí pikantnější chuť. Pálivých paprik se můžete částečně zbavit tak, že očištěnou papriku vložíte do teplé vody a necháte ji tak odstát asi 2 hodiny. Pak proces zopakujte ještě jednou, ale do vody přidejte trochu octa. Papriku ve vodě nechte namočenou, pokud se přijatelně nezbaví pálivosti.
Grilování papriky
Griluje se zejména ta s hrubší dužninou, nakrájená na čtvrtky nebo podélné. Vykrojte stonky, vyberte jádřinec, naolejujte a grilujte, dokud nezačne černat. Doba grilování je asi 10 minut. Ke grilu přeložte papriku do misky a přikryjte ji. Nechte spařit, dosáhnete tak, že se slupka uvolní a pak ji snadno oloupete.
Rajčata
Nejvhodnější je jejich konzumovat syrové v salátech, ale výborně dochutí i polévky, omáčky, také je můžete dusit a grilovat.
Skladujte jejich stopkami směrem nahoru, vydrží déle.
Lépe se budou loupat, pokud je trochu naříznete do kříže a ponoříte do vařící vody asi na 1 minutu.
Změklé rajčata vložte do studené vody tak na 5 minut.
Grilováná rajčata
Překrojte je na čtvrtky, ne příčně, a pak je napichujte na špejle. Cherry rajčata nechte v celku. Rajčata grilujte tak do 5 minut.
Pastinák
Tuto zeleninu můžete použít namísto brambor, a také se hodí na fritování, smažení, vaření. Menší plody této zeleniny chutnají výraznější a jsou jemnější.
Patizon
Pokud chcete zjistit, zda je patizon mladý, zkuste jej nehtem, protože mladý patizon má měkkou slupku. Patizon je výborný naplněn rajčaty, kolečky cibule, s přidáním smetany, posypaný sýrem, a také bazalkou, a takto zapečený v troubě. Využívá se i při vaření polévek, jako příměs dušené zeleniny nebo jako přídavek do leča. Tak jako lilek, i patizon se obaluje v trojobalu a smaží se na horkém tuku.
Polní salát
Je třeba ho rychle zkonzumovat. Je výborný v kombinaci s osmaženou slaninou, houbami a cibulkou.
Ředkvička
Na omezení štiplavostí ji nakrájenou osolíme a necháme krátce odležet. Je výborná i dušená, pečená nebo jako součást polévky.
Při skladování v chladničce je třeba odstranit listy a dát ji do mikrotenových sáčků. Nebo je vložte do sklenice se studenou vodou nať nahoru a dejte do lednice, takto vydrží ještě déle čerstvé.
Čerstvá svazek má pevné, nepopraskané plody, tenké a bílé kořeny a má zelené listy.
Pokud je chcete použít na ozdobu, nakrojte je do kříže a vložte do slané horké vody, slupka se zkroutí a bude z ní květinka.
Římský salát
Přidávejte ho do míchaných salátů, dodá jim jemně pikantní chuť.
Rukola
Konzumuje se syrová v salátech, těstovinách, ale lze ji i Rest na oleji nebo dusit. Rukolu můžete vařit jako špenát a také ji můžete přidat do zeleninových pokrmů.
Luštěniny
Třeba je před vařením namočit do studené vody asi na 12 hodin, rychleji se uvaří. Fazole, cuketu nebo hrášek je třeba sterilizovat tři krát, aby se předešlo jejich kynutí. Časový odstup mezi Sterilizace je 24 hodin. Doba sterilizace je vždy 20 minut.
Salátová čekanka
Kombinujte ji spolu s ovocem nebo sýrem.
Salátová okurka
Abychom zabránili tomu, že připravený salát bude vodnatý, okurku po pokrájený osolíme a počkáme, dokud pustí šťávu. Okurku osušíme a až pak přidáme do salátu k ostatní zelenině.
Čočka
Nejčastěji se používá zelená a hnědá čočka.
Pokud ji chcete použít do salátů, nejlepší je červená čočka.
Před přípravou ji nemusíte nechávat namočenou ve studené vodě tak dlouho jako ostatní luštěniny.
Podává se bez slupky.
Chřest
Spotřebujte ji nejpozději do 5 dnů.
Výhonky čerstvého chřestu jsou pevné a při zlomení se zlomí, ne ohnou.
Skladujte ji v chladničce, přikrytou vlhkou utěrkou.
Před vařením chřest oloupejte.
Chřest se vaří hlavičkami otočenými nahoru. Pokud ji však chcete rychleji uvařit, vložte do nádoby alobal ve tvaru kruhu. Do kruhu vložíte chřest a mezi alobal a hrnec nalijete vodu a vařte v páře.
Hořké chuti chřestu se zbavíte pokud k ní při vaření přidáte oloupaný brambora nebo trochu mléka.
Pro jemnou chuť je vhodné přidat do vody kousek másla a trochu cukru.
Šalotka
Má jemnější a aromatičtější chuť jako cibule., Její nať chutná po česneku. Přidejte ji k tvarohovým pokrmům nebo do salátů, má jemnou a kořeněnou chuť.
Grilování chřestu
Nejdříve ji oloupeme a odřízneme konce. Grilujeme ji přímo při střední teplotě cca 8 - 10 minut, dokud se neobjeví stopy po mřížce. Dbejte na to, aby si chřest zachovala svou typickou vůni a chuť.
Špenát
Vařte ho odkrytý, aby si zachoval barvu.
Dýně
Skladujte ji v chladu av suchu a mohou vydržet až do jara. Nejčastěji se zpracovává na sladké kompoty. Můžeme ji konzumovat i jako salát, a to v sladkokyselém nálevu. Dýni můžete využít i do koláčů nebo buchet. Z dýně se zpracovává většinou jen dužina, jádra můžete využít k sušení nebo jejich osmažíme
Okurky
Při sterilizaci okurek se doporučuje jejich propíchat jehlou, aby se v nich neuzavřel. Tím se zabrání, aby byly okurky uvnitř polosyrové a příliš měkké.
Vaření zeleniny
Třeba ji vařit ve slané vodě, protože sůl zabrání tomu, aby z ní došlo k velkému vylučování minerálních solí. Voda z uvařené zeleniny lze použít na podlévání masa. Třeba ji vkládat do horké vody a vařit odkrytých, aby neztratila barvu.
Zázvor
Můžete ho konzumovat sušený obalený v cukru nebo ho použijte jako přídavek do masových jídel, které výborně doplňuje. Dá se z něj uvařit i čaj s jemně pikantní chutí, avšak louhujte ho jen krátce.Můžete ho zalít i černým čajem. Zázvor výborně chutná i jako dochucovadlo omáček a zálivek.Skvělé chuťově ladí s melounem, banány, hruškami a broskvemi.
Zelená zelenina
Hrášek, brokolici, fazolky vaříme ve větším hrnci s větším množstvím vody, do které se přidá trochu jedlé sody.
Zelené fazolky
Můžete ji skladovat v mrazničce, ale před tím ji očistěte a zbavte stopek. Když ji rozlomit musí jíšku.Použijte ji na přípravu polévky, omáčky, přidejte ji do zeleninového salátu nebo ji zkuste zapéct.Používá se i jako příloha k masovým pokrmům a lze ji kombinovat s těstovinami.
Zelenina
Upravujte ji ihned po vyjmutí z mrazničky. Je hotová rychleji, než čerstvá zelenina.
Skladování zeleniny
1. Skladují se jen čerstvé a zdravé plody, mohlo by se totiž stát, že pokud je napaden plod nějakou nemocí, ohrozí tak všechny ostatní zdravé plody.
2. Na skladování se používají pouze bedýnky nebo nádoby, které mají hladké vnitřní stěny bez výčnělků.
3. Zeleniny by se měla sbírat za časného rána a před uskladněním byste ji měli nechat venku přes chladnou noc.
4. Neskladujte zeleninu s některými druhy ovoce, mohou nabrat od sebe pachy a kvalita se se ztrácí.
5. Nejlepší ze zeleniny se skladuje česnek, cibule, zelí, ředkvička, mrkev, kapusta ...
6. Česnek a cibule by se měla skladovat v svazcích, síťových sáčcích nebo v pletencích, které visí ve vzduchu pro dobře větrání.
7. Kořenovou zeleninu vkládejte do vlhkého písku v chladném sklepě, udělejte to tak, aby se plody nedotýkaly.
8. Povadlost listovou zeleninu (špenát, hlávkové zelí ...) namočte jako řezané květiny do nádoby s vodou.
9. Zeleninu jako jsou rajčata, papriky nebo brambory neskladujte v chladničce.
Zeleninové placky
Budou chutnější, pokud k nim přidáte strouhané jablko, a pokud k nim přidáte trochu citrónové šťávy, budou mít i hezčí barvu. Pokud chcete, aby byly křupavější, přidejte do těsta trochu strouhanky.
Zeleninové polévky
Namísto jíšky se na zahuštění doporučuje přidat do polévky lžíci ovesných vloček, které jí přidají dávku vitamínu C.
Zeleninové saláty
Je vhodné k nim přidat i maso z polévky, které před tím nekrájíme na menší kousky. Takto smíšené suroviny stačí už jen zalít smetanovou nebo jogurtovou zálivkou. K takovým salátem můžete přidat i uvařené těstoviny, rýži nebo i vařené brambory. A aby salát nebyl příliš pikantní a aromatický po česnek, rozkrojte jej a potřete s ním mísu, ve které budete salát míchá, dostanete jeho jemnější aroma.
Do salátů je nejvhodnější přidat trochu bylinkového oleje popřípadě vinného nebo ovocného.
Brambory
Varný tip A - použijte ho na přílohy a saláty, mohou se vařit i ve slupce.
Varný tip B - při vaření a pečení ve slupce popraskají, podávejte je jako přílohu nebo v utřeným stavu.
Varný tip C - připravujte z něj bramborovou kaši, noky, placky. Při vaření a pečení vyschnou.
Při přípravě pečených křupavých brambor je třeba je obalit v mouce s přídavkem různých druhů koření a pak orestovat na horkém oleji.
Brambory se rychleji uvaří, pokud k nim během vaření přidáte trochu másla nebo trochu světlého piva.
Abyste dosáhli jemně pikantní chuť pečených brambor, ke konci pečení k nim přidejte trochu kremžské hořčice.
Nové brambory snadněji vyčistěte tak, že je před tím namočíte do osolené vody.
Při vaření v celku je zabalte do alobalu, zabráníte tak tom, aby popraskaly nebo do vody přidejte trochu octa.
Při přípravě bramborových placek do těsta vlijte trochu mléka, placky budou mít i po upečení krásnou zlatavou barvu.
Při vaření vkládejte staré brambory do studené vody a nové do horké vody.
Nejšetrnější způsob přípravy brambor je krátké spaření, před tím je však třeba brambory nakrájet na menší kousky.
Jedete vařit brambory ve slupce, povyberajte kusy stejné velikosti, aby se rovnoměrně uvařili.
Jak vyčistit "černé" ruce od brambor
Na očištění rukou od černých skvrn z brambor je nejúčinnější použít šťávu z citrónu. Po očištění brambor je třeba ihned zředit trochu teplé vody se šťávou s celého citronu nebo místo citronu lze použít i kyselinu citrónovou. Pak je třeba si 10 až 15 minut v této lázni máčet ruce. Konečně je třeba ruce umýt mýdlem.
Chuť starých brambor
Chuť vylepšíme, pokud do vaření přidáme kostku bujónu.
Bramborové krokety
Do uvařených a rozmačkaných brambor přidáme sůl, krupicovou mouku, vejce. Do vypracovaného těsta přidáme tuk. Z této směsi připravíme válečky, které obalíme v trojobalu a smažíme je.
Žlutá zelenina
Dýni nebo žlutou papriku je nejvhodnější dusit pod pokličkou.
Jako blanšírovat zeleninu
Zeleninu je třeba blanšírovat ještě pro zmrazením, aby si zachovala barvu vůni a vitamíny. V pravém řadě ji nejdříve povařte a ihned ponořte do ledové vody. Dbejte na to, aby byly všechny kousky stejné velikosti. 1 minutu: zelí 2 minuty: květák, brokolice, chřest .. 3 minuty: mrkev, kukuřice, fazolky .. 4 minuty: fenykl, kořenová zelenina, celý květák .. 7 minut: menší kukuřičné palice.
Červená řepa
V chladničce vydrží až 4 týdny, a pokud ji uskladníte ve sklepě tak vydrží až 4 měsíce. Pokud ji budete vařit ve slupce, zbavíte se jí silné zemité chuti. Červená řepa se vaří ve slupce, aby neztratila zbytečně mnoho šťávy. Solte ji až po dovaření jinak se jí zničí barva. Po vaření se řepa snadněji oloupe, ale musíte ji ihned z horké vody vložit do studené vody.
Pokud řepu nakrájíte na proužky a jemně opečeme na troše tuku, přidejte ji do polévky, získáte nejen lepší chuť, ale polévku i krásné zabarvit.