Zdravé vaření
O tom, že vaření bez tuku je zdravější a méně kalorické, není pochyb. Ale vaření bez vody?
Vaření bez vody a tuku je možné
Na trhu jsou k dispozici speciální varné jednotky umožňující tepelnou úpravu pokrmů nejen bez tuku, ale i bez vody (resp. s minimem vody). Jde o hrnce z ušlechtilé oceli, ve kterých je možné potraviny šetrně připravovat pod bodem varu ve vlastní vlhkosti, případně ve vlastním tuku. Díky speciální konstrukci okrajů hrnců a poklic jich je totiž možné uzavřít tak těsně, že pára neuniká. Stoupající vodní pára se shromažďuje v podobě kondenzátu na vnitřní straně poklice, ochlazuje se a klesá zpět na připravované jídlo.Speciální dno určené k akumulaci tepla přijímá jen minimum tepelné energie, rozděluje teplo po celé ploše dna a rovnoměrně jej dávkuje. Zóna ochlazovací stěny přijímá podstatně méně tepla ve srovnání s akutermickým dnem. Díky tomuto rozdílu teplot mezi dnem a stěnami hrnce zůstává teplota potravin v hrnci pod bodem varu.
V takových propracovaných hrncích (v potřebné kvalitě je vyrábějí jen dvě navzájem si konkurující firmy) navíc lze připravit jídla ve velmi krátkém čase."Jde tedy o zdravé, rychlé a ekonomické vaření," tvrdí odborník na tuto problematiku Radoslav carského. "V jednom z hrnců se speciální tlakovou poklicí připravíte například hovězí guláš bez přidání vody za 15-20 minut od natlakování. Do studeného hrnce vložíte různé druhy čerstvě pokrájené zeleniny, očištěné brambory třeba jen opláchnout pod vodou od škrobu.Přidáte kousky nakrájeného hovězího masa, pár kapek červeného vína, koření, lžíci švestkových povidel. Solení můžete značně omezit, protože jídlo si zachová vlastní aroma. Maso i zelenina pustí vlastní šťávu - maso bude měkké, zelenina křupavá - a ani paprika jako koření přidána hned na začátku vaření nezhořkla, povidla se nepřipálí. "Zdravou dobrou chuť!
Autor: Karolína Varbivá