Zdravé účinky medu

Už v dávných dobách med konzumovali členové panovnických rodů, aby byly urostěnější, zdravější a chytřejší. Ve srovnání s vyspělejšími zeměmi, jeho spotřeba značně zaostává. Zatímco například v Německu sní občan průměrně 1,5 kg medu ročně, u nás je to jen 250 gramů. Doufejme, že toto číslo vzroste, protože med se dá právem označit za jednu z nejzdravějších potravin světa.

Jen málokterá surovina se může pochlubit takovými superlativy, jako med. Shrnout všechny pozitiva, které jeho pravidelná konzumace přináší, je nad rámec našich prostorových možností. Za všechny proto zmiňme alespoň pár, které by vás k jeho každodenní spotřebě měli motivovat.
5x ANO pro med, protože ...

  • ... je rychlým zdrojem energie
  • ... je lehce stravitelný
  • ... napomáhá při léčbě různých onemocnění
  • ... slazení medem je přirozené
  • ... je vždy ekologicky čistý, protože včela jej zbavuje nečistot, pesticidů

Kromě toho, věděli jste, že?

  • Včelstvo samo spotřebuje ročně přibližně 30 kg medu.
  • Včelstvo, v případě potřeby, dokáže shromáždit nektar a pyl ze zdrojů z okruhu většího než 5 km.
  • Včely si prodávají informace pomocí tanečků.
  • Včelí jed, který je produktem jedových žláz, slouží k léčení revmatických potíží.
  • Včela nevidí červené světlo a červenou barvu vnímá jako černou. Rozeznává však ultrafialové paprsky a polarizované světlo.
  • Na rozdíl od cukru, med nezatěžuje trávicí orgány a ledviny.
  • Med obsahuje důležité biologické látky (enzymy a fermenty), cenné minerální látky, vitamíny a působí antibakteriálně.
  • Přesto, že je sladký, ve správných dávkách neublíží ani diabetikům.
  • Při pravidelné konzumaci pozitivně ovlivňuje dlouhověkost.
  • Krystalizace (tuhnutí) je přirozená vlastnost medu a jeho kvalita, chuť i vůně se tím vůbec nemění.

Med a skořice                             
Je vědecky dokázáno, že tento tandem je v boji s různými onemocněními neocenitelným protivníkem. Trápí vás vysoký cholesterol, chřipka, těžký žaludek či nehezké akné? Není nic jednoduššího, než vyzkoušet tyto praxí ověřené triky.
Těžký žaludek
1 lžička skořice a 2 lžíce medu před jídlem zabraňuje zvýšení kyselosti žaludku i při velmi mastných jídlech.
Akné
Smíchejte 3 lžíce medu a 1 lžičku skořice ve pastu. Tu aplikujte na vyrážky před spaním a ráno si obličej opláchněte teplou vodou. Když zopakujete tuto proceduru denně, do týdne vám pupínky zmizí. Malá rada - raději si inkriminované místo na noc i přelepte.
Plynatost
Podle japonských a indických studií, med a skořice zabraňují tvoření nadbytečných plynů při trávení.
Bolest zubů
Umixujte jednu lžíci skořice a pět lžiček medu. Aplikujte tři krát denně na bolavý zub a bolest určitě ustoupí.
Infekce močového měchýře
Rozpusťte dvě lžíce medu a jednu lžičku skořice ve sklenici vlažné vody a vypijte ji.
Nachlazení
3 x denně jedna lžička vlažného medu a ¼ lžičky skořice po dobu tří dnů. Tímto vyléčíte nachlazení, chronický kašel a ještě i pročistíte průdušky.
Hubnutí
Každé den ráno, nejlépe půl hodinku před snídaní na lačný žaludek a večer před spaním vypijte šálek medu se skořicí. Pravidelné užívání sníží váhu dokonce i velmi obézním osobám.
Na závěr ještě jedna dobrá zpráva o medu. Je všeobecně známo, že med je bohatý na antioxidanty. Výzkumníci z linoiské univerzity v Chicagu pravidelně analyzovali krev 25 mužů ve věku 18 až 68 let a zjistili, že když zkoumané osoby zkonzumovali denně čtyři lžíce medu rozpuštěné ve vodě, stoupla hladina antioxidantů v jejich krvi, což umožnilo výraznější eliminovat účinky volných radikálů poškozujících buňky.

Autor: Zuzana Smutná

Komentáře k receptu

comments powered by Disqus