Zavařování v páře
Konec léta a začátek podzimu je spojen s hojností zeleniny a ovoce v zahradách a na tržištích. A každá opravdová hospodyňka nedá dopustit na vlastní zásoby zavařenin, které všichni uvítají během chladné zimy.
Příprava jídla v páře patří k těm nejzdravějším způsobem vaření. Zejména zelenina neztrácí hodnotné vitamíny a minerály jako při standardním vaření ve vodě. Ponechá si svoji přirozenou barvu a intenzivní chuť. Parní trouba je však ideální i na zavařování.
I při tomto typu zavařování platí, že používáme pouze čerstvou zeleninu, bez nahnilých částí. Zeleninu nebo ovoce důkladně omyjeme, očistíme a nakrájíme. Zelenou zeleninu doporučujeme před zavařováním blanšírovat, aby si zachovala přirozenou barvu. Po naplnění lahví si připravíme nálev, kterým zeleninu a ovoce zalijeme tak, aby v něm byly ponořené. Nádoby na zavařování musí být čisté a neporušené. Láhve mohou mít kovové víčko nebo skleněné s gumovým těsněním. Po naplnění lahví očistíme okraj čistou utěrkou a horkou vodou a důkladně uzavřeme.
Zasuneme rošt do nejspodnější úrovně a uložíme něj stejně velké lahve, které se nesmějí dotýkat. Využijeme přebytkové teplo a láhve vybíráme z prostoru parní trouby až 30 minut po skončení programu. Potom je přikryjeme utěrkou a necháme 24 hodin pomaličku chladnout.