Vynikající kečup

Chutné maso perfektně připravené na grilu nebo na teflonové pánvi a navíc hromádka opékaných brambor. Kdo by jen dokázal odolat podobnému pokušení? Žádá si to však třešničku na dortu, pomyslnou tečku, díky které si jídlo skutečně vychutnáme. Může to být čatní, dip, zeleninová omáčka nebo domácí kečup. Že nevíme, jak se dělá? Pojďme tedy na to.

V první řadě potřebujeme, samozřejmě, rajčata, celé 3 kilogramy. K tomu si připravíme 500 g masitých červených paprik, stejné množství cibule, 1 kg jablek, 250 g cukru, 6 stroužků česneku, 200 ml octa, 2 lžíce soli, 3 lžíce červené papriky, 5 zrníček nového koření, 5 hřebíčků, 2 bobkové listy , lžičku skořice a stejné množství mletého pepře. Oloupanou cibuli nakrájíme na kolečka, očištěné papriky na plátky, rajčata na čtvrtky a česnek na plátky. Zeleninu dáme do většího hrnce, podlijeme trochou vody, přilijeme ocet, přidáme koření a sůl a necháme ji vařit. Asi 60 až 80 minut. Zelenina se musí úplně rozvařit. Potom směs necháme vychladnout a když je vlažná, tak ji rozmixujeme a nakonec propasírujeme přes husté síto. V takovém stavu ji dáme opět do hrnce, přidáme cukr a vaříme, dokud kečup nezíská správně hustou konzistenci. Na závěr ho naplníme do lahví a sterilizujeme asi půl hodiny při teplotě 90 ° C. Pokud preferujeme ostřejší chuť rajčatové pochutiny, při vaření přidáme i ze 2 feferonky nebo chilli papričky.

Komentáře k receptu

comments powered by Disqus