Vše o mase
Maso, které je čerstvé třeba skladovat v chladničce nejvýše 4 dny, a pokud je mleté spotřebovat ho třeba do 12 hodin.
Před úpravou maso omyjte ve studené vodě, aby se nevyplavili živiny. Po umytí a před přípravou vždy maso osušte.
Minutky z masa se jako nejlepší příloha použije směs listových salátů ve spojení s různými zálivkami.
Pokud chcete snadno vylepšit chuť masa, vložte do ohniska trochu bylinek a trochu česneku.
K masu, které je tvrdé přidejte trochu jedlé sody nebo octa, aby při vaření rychleji změklo.
Během pečení masa použijte ně jeho podlévání vždy horký vývar nebo horkou vodu, jinak bude maso tvrdší.
Maso bude skvělé, pokud ho před přípravou v tlakovém hrnci nejprve prudce opečeme.
Pokud potřebujete, aby Vám maso déle vydrželo v přírodě, zabalte ho kopřivových listů a uložte do stínu.
Dušení masa
Aby se vám příliš maso při dušení nescvrklo, přidejte do vody několik lžic jablečného octa.
Hotové maso
To, zda maso je hotové zjistíte tak, že do něj píchnete prstem nebo tupím předmětem, pokud je maso pevné a ne pružné a nepouští krvavou šťávu, je hotové.
Pečené maso
Pokud necháte upečené maso odstát alespoň 10 minut ve výpeku, bude šťavnatější. Pečené maso se zahřívá tak, že ho zabalíte do fólie na pečení a pomalu ho ohříváte v troubě.
Maso osolte až těsně před dopečením, nepustí tolik šťávy a rychleji se upeče.
Přidejte na pekáč trochu cukru, maso bude mít hezčí barvu.
Pečte maso s kostí, získáte tak chutnější šťávu.
Maso vkládejte dolů tukovou vrstvou na pekáč av polovině pečení ho obraťte.
Maso vložte na pekáč a přikryjte ho alobalem, ten pak těsně před dopečením odstraňte, aby se na mase vytvořila křupavá kůra.
Aby maso získalo hezčí barvu, před dušením nebo vařením ho nejdříve zprudka opečte na horkém tuku.
Připálené maso
V případě, že se Vám maso připálí, postupujte tak, že odříznete spálené části masa, umyjete ho a osušíte, a na konec ho zase opéct.
Rozmrazování masa
Zmražené maso vložte rovnou do lednice, aby se šetrně rozmrazily a nepřišlo o šťávu.
Náhrada soli
Při přípravě masných pokrmů nahraďte část soli majoránkou, je zdravější.
Správné krájení masa
Maso krájejte napříč směru vláken, při jídle se Vám bude lépe krájet.
Špikování masa
Maso prošpikujte slaninou po délce a ve směru vláken masa.
Skladování masných výrobků
Zavěste je do suché a dobře větrané místnosti.
Pokud je skladujete v ledničce zabalte je do papíru a ne do mikrotenového sáčku.
Masné výrobky nejsou dobré pokud je jejich povrch slizký a lepkavý.
Vakuově balené masné výrobky třeba po otevření co nejdříve zkonzumovat.
Když je jdete zamrazit, nejprve maso vykostíme a odblaníme, a pak ho vložte do mikrotenového sáčku a dejte do mrazničky.
Mleté maso
Pokud z něj jdete připravit kulky, přidejte do něj trochu strouhaného parmazánu, maso dostane vynikající chuť.
Aby se směs mletého masa lépe spojila, přidejte do ní strouhaný brambor.
Jak získat šťavnatější karbanátky
Abyste měli šťavnatější karbanátky, přidejte do mletého masa nahrubo jiné než strouhané vařené mrkve. Jako alternativu můžete použít i brambora nebo cuketu.
Jak správně zahřát párky
Párky vložte do kastrolu a zalijte je horkou vodou, přikryjte a nechte asi 5 minut ohřát pod pokličkou.
Jitrnice a jelítka
Před pečením je namočte do horké vody, aby při pečení nepopraskaly.
Masový špíz
Před přípravou špízů nejdříve maso na marinujte, aby bylo lahodnější a měkčí.
Při opékání jich několik krát obracejte a polévejte výpekem.
Pečení jehněčího
Tenkou blánu na jehněčí ponechte, aby zůstal zachován tvar. Při pečení žebírek se však blána odstraňuje.
Slanina
Před opékáním slaniny, hoďte jí plátky na chvíli do studené vody, aby se nezvlnili.
Šunka
V případě, že jste koupili příliš slanou šunku, ponořte ji na 20 minut do mléka.
Měkká salám
Krájení si zjednodušte tak, že salám na chvíli vložte do mrazničky.
Uzené maso
Myjte ho ve vlažné vodě a vařte na mírném ohni.
Nejvhodnější je ho uvařit spolu s bobkovým listem, celým pepřem, novým kořením a česnekem.
Pokud je uzené maso přesolené, namočte ho do mléka na 2 hodiny.
Vždy ho krájejte vychladlé, jinak by se mohlo rozpadnout.
Pokud spolu s uzeným masem vaříte i klobásku, vývar použijte do nádivky, která je vytvořena z na krájených rohlíků, nebo ji použijte na zalití luštěnin při vaření polévky.
Smažení masa
Maso při smažení nepropichujte vidličkou, protože z něho vyteče šťáva.
Při smažení masa nepřikrývejte pánev, protože se maso nevypraží rovnoměrně.
Játra
Vepřovou nebo hovězí játra před opékáním na 2 hodiny namočte do smetany, bude měkčí a chutnější.
Játra osolte až po tepelné úpravě, jinak ztvrdne
Zvěřina
Připravte skvělou marinádu z kyselého mléka, slijeme a znovu ho namočíme do čistého kyselého mléka, zbavíme ho tak částečně Divočiny.
Kachna
Během grilování ji propíchněte vidličkou, aby z ní vytekl tuk.
Zvěřina
Před tepelnou úpravou nechte maso odležet několik hodin na chladném místě. Mezi tím se doporučuje potírat maso rostlinným olejem se solí nebo zabalit maso do omytých kopřivy. Dostanete tak mnohem lahodnější chuť masa.