Voňavé koření
Vánoce jsou také o vůni. Vkročit do interiéru zjistíme okamžitě, zda domácí paní peče perníčky nebo právě kontroluje, zda jsou vanilkové rohlíčky už hotové. Každý z nás má zafixované typické vůně domova, které se speciálně v období vánočním rozptýlí po celém bytě a krásné nás pronásledují v každém jeho koutě. Nedáme dopustit na skořicové hvězdičky a anýzové sušenky a považujeme je za typické vánoční pečivo. No koření, které jim dodávají výraznou chuť, k nám dorazili ze vzdálených zemí či kontinentů.
- Anýz - pochází z Egypta a z Řecka, uplatňuje se při přípravě suchých sušenek, ale i koláčů, pudinků či likéru. V Africe a v Asii ho často při přípravě polévek a jídel z masa či ryb.
- Badian - volají také hvězdičkový anýz, původně rostl jen v Číně. Bývá součástí křehkého pečiva, ale i jiných pekárenských výrobků, objevuje se často i v čínské a jiných orientálních kuchyních.
- Karafiáty - jsou usušené květní pupeny stromu, který roste v jihovýchodní Asii a dnes se pěstuje v Zanzibaru. Jejich výrazná chuť se dobře hodí k omáčkám, k nápojům a také k moučníkům, zvláště k drobnému domácímu pečivu, které si klademe pod vánoční stromeček.
- MUŠKÁTOVÝ OŘECH - je semeno tropického stromu, kterému se daří na indonéských ostrovech malak. Rádi ho strouháme do křehkého těsta, ale i do zelných a bramborových jídel nebo do zasmažených polévek. A mistři svého řemesla ho přidávají i do uzenin a paštik.
- Skořice - pochází ze Srí Lanky a z Indie, ze skořicovníku se používá hlavně kůra, ale i mladé výhonky. Bývá součástí pikantních orientálních jídel, ale úžasně se uplatňuje i při pečení moučníků a zejména vánočního pečiva. Chutná i v kombinaci s jablkem nebo jako přísada do aromatického čaje jako stvořeného pro pití v zimních měsících. Ne náhodou - skořice výborně zahřeje.
- VANILKA - je plodem jednoho druhu orchideje, která roste v tropických zemích. Usušené lusky ukrývají vzácnou a velmi ceněnou dužinu silné aromatické chuti, která se používá při přípravě sladkých omáček a nápojů, ale hlavně koláčů, drobného pečiva a v létě oblíbené zmrzliny.
- ZÁZVOR - pochází z tropických zemí jihovýchodní Asie a dobře ho znali i staří Řekové a Římané. Čerstvý hojně využívá asijská kuchyně při přípravě ryb, masa a zeleniny, mletý sušený se uplatňuje spíše jako dochucovadlo ovocných salátů, nákypů a jiných sladkých či rýžových jídel, ale také křehkého pečiva.
Autor: Zuzana Smutná