Vitamíny v květináči

Čerstvě i v chladných měsících. Nemusíme čekat do jara, abychom si na tržišti koupili svazek petrželky. Dovolit si podobný komfort můžeme i teď v zimě. Vyžaduje to trochu námahy, která však pro přísun svěžích vitamínů za to stojí.

Pro pěstování petrželky po celý rok hovoří i její nenáročnost na světlo a teplo. Průměrná interiérová teplota ovzduší kolem 20 ° C je ideální. Máme dvě možnosti, jak nať vypěstovat. Buď do misky s vodou vložíme asi dvoucentimetrový odříznutý vršek větší petržele s trochou natě nebo celý jeden či několik menších petrželí zasadíme do květináče se zeminou tak, aby vyčnívaly jen půl centimetrové vrcholky. Se zaléváním to netřeba přehánět, ale dobré je dát květináč nejprve do okna, aby zelenina absorbovala dost slunečních paprsků a po pár dnech nať zastřihnout. Pak stačí být jen trpělivý, dokud nezačnou vyhánět nové lístečky a v následujících týdnech postupně sklízet úrodu dorůstající natě.

Petrželka jako bohatý zdroj vitamínů obsahuje ...

  • ... vitamin C, který zvyšuje obranyschopnost organismu, stimuluje tvorbu bílých krvinek, podporuje tvorbu pojivové tkáně, snižuje riziko srdečních chorob a přispívá k hojení ran.
  • .... vitamin E, který chrání buňky, zlepšuje funkce krevního oběhu a trávicího systému a pomáhá při vývinu svalů.
  • ... vitamin A, který chrání před infekcí a je důležitý pro růst tkání, kvalitní zrak, zdravou pokožku i sliznici.
  • ... kyselinu listovou (vitamín B9), která je velmi důležitým prvkem při výrobě genetického materiálu pro každou buňku, pro funkci červených krvinek, pro činnost imunitního systému i pro tvorbu žaludeční kyseliny.
  • ... draslík, který pomáhá při regulaci hladiny tekutin v těle a při vylučování nadměrného množství sodíku, stejně při snižování vysokého krevního tlaku.
  • ... vápník, který přispívá k růstu pevnosti zubů a kostí, k přenášení nervových impulsů z mozku, k dobré srdeční činnosti i k srážlivosti krve.
  • ... železo, které zlepšuje tvorbu červených krvinek i přenos kyslíku do mozku i ostatních orgánů, také funkce štítné žlázy a orgánů imunitního systému.
  • ... hořčík, který snižuje krevní tlak, podílí se na růstu kostí, uvolňuje napětí ve svalech, ovlivňuje funkce srdce a zlepšuje činnost dýchací soustavy.
  • ... zinek, který zvyšuje odolnost imunitního systému a podílí se na tvorbě kostní i ostatních tkání, na činnosti enzymů, vývoji mozku, fyzické zdatnosti a odolnosti vůči infekcím.
  • ... éterické petrželová silice, které pozitivně ovlivňují nervovou soustavu i trávení.
  • ... terpeny, které blokují růst nádorových buněk a neutralizují škodlivé karcinogeny (konzumujeme je spolu s uzeninami a grilovanými jídly).
  • ... flavonoidy, které organismus chrání před volnými radikály.

 

Inspirace pro kuchyň
Petrželka je jako jemná přísada nasládlé a kořenité aroma velmi oblíbené a často se uplatňuje při přípravě jídel. Používá se na zdobení pochoutek studené kuchyně i pro přípravu polévek, omáček, pomazánek, salátů a dresinků. Nejhodnotnější je v čerstvém stavu, tepelnou úpravou i sušením ztrácí vzácné látky. Vhodná je i jako doplněk stravy kojenců nebo pacientů, kteří dodržují dietu.

Poznámka:
Petrželkou se můžeme úspěšně chránit před prochladnutím, protože jeden svazek obsahuje více vitamínu C než půl kilogramu pomerančů. Na přísun optimálního množství železa, vápníku, kyseliny listové a vitaminu C je třeba sníst asi 25 g čerstvé petrželky denně. To však samozřejmě teoreticky, neboť výživné látky získáváme i z jiných potravin, které v průběhu dne zkonzumujeme.

Autor: Nora Vaňková

Komentáře k receptu

comments powered by Disqus