Vhodné obaly na potraviny

Zapomeňme na dřevěné soudky, plátěnky, papírové sáčky a pletené košíky, které bývaly přirozenou součástí klasické komory v minulosti. Současné hospodyňky mají sofistikovanější možnosti, jak správně uskladnit potraviny, čímž prodlouží jejich životnost a zabrání zkažení.

Sklo

Nádoby ze skla jsou ideální pro suché a sypké potraviny - rýži, těstoviny, koření, bylinky, krystalový cukr. Výhodou jsou pevně uzavíratelné víčka s gumovým nebo s nepropustným silikonovým těsněním, které izolují potraviny od vlhkosti, a průhlednost materiálu, který umožňuje sledovat množství i charakter obsahu. Důležitý je i fakt, že výrazné pachy sklo neabsorbuje, proto po důkladném umytí můžeme po bylinkách vložit do stejné nádoby strouhanku. Sklo můžeme používat v kuchyňské lince, v komoře či v chladničce, do mrazničky však nepatří. Nevýhodou je rychlé znečištění zvenku - je vidět na něm každý obtisk prstu. Třeba je pravidelně mýt, ale pouze některé v myčce, třeba se řídit doporučeními výrobce.

Keramika

Nádoby z keramiky dokáží potraviny izolovat od světla, ale nejsou hermeticky uzavíratelné, proto je neochrání před vzduchem a vlhkostí. Nevýhodou je neprůhlednost, křehkost a hmotnost, ale na druhé straně působí velmi dekorativně. Doporučuje se v nich uskladňovat různé sladkosti a bonbóny v kuchyni nebo v komoře.

Plech

Nádoby z plechu jsou oblíbenou schránkou pro čaje a kávu, protože dokážou výborně udržet aroma těchto pochutin. Podstatný je však uzávěr, víčko se musí dát napevno zaklapnout nebo musí být vybaveno uzávěrem na páčku. Plechové dózy můžeme použít i na uskladnění sušenek, perníků a vánočního pečiva. Jsou lehké a často velmi dekorativní ať už s moderním designem nebo image plechových nádob ze začátku minulého století, proto se hodí do prosklené skříňky nebo na poličku do kuchyně. Hned po umytí by se měly vysušit, aby nezrezivěli, ale do myčky nepatří vůbec.

Plast
V současnosti z hlediska praktičnosti vyhrává plast. Je nerozbitný, lehký, viacúčelně použitelný a můžeme v něm potraviny či jídla i mrazit. Většina plastových nádob (vyrobených zejména z tvrzeného plastu) se může čistit v myčce nebo mnohé jsou vhodné do mikrovlnné trouby na ohřívání jídel. Nevýhodou je schopnost tohoto materiálu přebírat pachy, ale kvalitní výrobky mají tento problém již vyřešen. Pozor na levné a méně kvalitní plastové nádoby, které by mohly být k poškození zdraví.

Speciální obaly:

  • Mrazicí sáčky jsou určeny pro zamrazování chleba, pečiva, ale i švestkových koulí či jiných vařených kompaktních jídel.
  • Elastické dózy jsou přizpůsobeny speciálně na nízké teploty, proto v mrazničce neskřehnou.
  • Vakuové dózy jsou vyrobeny z tvrzeného plastu a z polykarbolovej hmoty, proto jsou lehké a dobře udržovatelné. Výhodou je pumpička, kterou se odsaje vzduch, takže potraviny mají šanci déle si uchovat vitamíny i minerály a zůstat čerstvé. Uskladňovat v nich můžeme zeleninu, ovoce, ryby, maso i uzeniny v chladničce i mrazničce, ale i jídla, které se dají ve stejných nádobách i přihřívat

Komentáře k receptu

comments powered by Disqus