Vaříme zdravě

Abychom mohli zdravě vařit, potřebujeme k tomu správné hrnce.

Zdravé vaření
Parní hrnec:

ideální v kuchyních, kde chybí sporák, protože parní hrnec se používá samostatně, ohřívá se sám. Skvělý je zejména na zdravou přípravu potravin. Potraviny vložíte do jednotlivých misek, podle počtu pater hrnce, příslušnou nádobu naplníte vodou, zapnete a můžete vařit. Olej ani máslo nepotřebujete. Výhodou je, že v hrnci najednou připravíte maso, zeleninu i přílohu, a přitom jednotlivé vůně pokrmů zůstanou zachovány. 

Římský hrnec:
hrnec vyrobený z pálené hlíny se používá k pečení masa, zeleniny, brambor, ale při použití papíru na pečení se v něm dá upéct i koláč nebo zákusek. Peče se v něm bez tuku, hrnec se před použitím namáčí na dvacet minut do vody. Pak se do něj naloží potraviny. Maso, zeleninu i brambory lze péct najednou a už není potřeba žádný tuk.

Hrnec s časovačem:
nazývá se také pomalý hrnec a je to nádoba s časovačem a keramickou vložkou. Do hrnce lze dát všechny přísady najednou, nepoužívá se tuk. Stačí zapojit do elektřiny a nastavit čas vaření.

Pánev bez použití oleje:
výrobci stále zlepšují jejich povrch tak, aby se na vaření nemusel používat téměř žádný nebo vůbec žádný tuk. Při mnohých stačí použít pouze olej ve spreji, který přesně naměří potřebnou dávku a vy to s množstvím tuku nepřeženete. 

Silikonová forma na pečení: využijete ji při pečení zákusků a koláčů. Má povrch, na který se těsto nelepí, netřeba ji tedy vymazávat tukem.

Autor: Olina Moudrá

Komentáře k receptu

comments powered by Disqus