V sladkokyselém nálevu meloun
Pokud si v zimních měsících chceme připomínat chuť melounu, můžeme si ho ještě teď na podzim, kdy ještě tyto sluneční plody dostat, naložit se sladkokyselém nálevu. Chuť ovoce v nálevu nás později příjemně osvěží.
Nepoužijeme však zralou červenou dužinu, tu můžeme okamžitě zkonzumovat, ale do zavařeniny dáme pouze bílou část. Z dýňových měsíčků vykrojíme dužinu tak, že ponecháme asi půl centimetru červené. Potom skrojíme zelenou slupku (vhodnější jsou proto druhy melounů s tenčí slupkou) a dužinu nakrájíme na malé kostičky. Pak ji naložíme do zavařovacích sklenic a dolijeme nálev připravený z 1,75 l vody, 0,5 l octa, 300g krystalového cukru a 1 balíčku konzervačního přípravku. Uzavřené sklenice sterilujeme asi 20 minut a z hrnce, kde sterilizace probíhala je vyndáme až po vychladnutí.