Úspěšně pečená husa

 Husa patří k vyhledávaným pochoutkám zejména v podzimním období. I když se rádi necháme pohostit odborníky, kteří se specializují na chov a přípravu hus, tento druh drůbeže si můžeme připravit i sami doma. Upéct úspěšně husa není až takový problém, stačí dodržet několik zásad přípravy.
Vykuchanou a očištěnou husu třeba důkladně nasolíme zvenku i zevnitř 12 hodin dopředu a nechat odležet v chladu.
Před pečením sůl smyjeme mlékem, husu umístíme do pekáče s přikrývkou prsy směrem dolů a můžeme do ní vložit dvě rozkrojené jablka, které masu dodají chuť i vůni. Ještě ji popícháme vidličkou, aby mast lépe vytékala, podlijeme trochou vody a dáme péct. Asi po dvou hodinách ji otočíme tak, aby opečená byla část hrudníku.
Husu pečeme při nižší teplotě asi kolem 150 ° C, aby maso zůstalo šťavnaté a křehké. Doba pečení se tím prodlužuje asi na 3 hodiny.
Nejprve ji necháme zakrytou, aby maso lépe změklo a po hodině ji odokryjeme, aby byla kůže křupavá, během závěrečných 5 minut teplotu zvýšíme na 200 ° C.
Pravidelně ji poléváme šťávou a někdo ji zvykne potřít několikrát smetanou.
Přebytečnou vypečenou šťávu třeba během pečení z pekáče slévat. Po ztuhnutí chutná nejlépe natřena na chléb.
Po dopečení už chybí jen jedno - husu naporcovat a hodovníky pozvat ke stolu.

Komentáře k receptu

comments powered by Disqus