Uskladnění vajíček na delší dobu

Vejce můžeme skladovat i ve vodním skle. Tento způsob patří ke klasickým, ale možná zejména na chalupě oceníte tuto starší technologii.

 

Příprava:

Do většího zavařovací sklenice o obsahu 5 litrů umístíme asi 45 vajec nebo i více, záleží na velikosti. Pak do 2 a ¼ litru vody vlijeme ¼ litru kvalitního vodního skla. Musí mít slabě žluté zbarvení, konzistenci čerstvého medu a musí být bez zápachu. Vodní sklo ve vodě dobře rozmícháme, nalijeme na vejce a pohár uzavřeme. Třeba ho uložit na chladnější místo a dávat pozor na stav hladiny. Voda se totiž bude průběžně vypařovat, proto je třeba ji dolévat. Takto konzervovaná vejce vydrží asi půl až tři čtvrtě roku, ale jsou vhodnější na tepelnou přípravu moučníků nebo těstovin

Komentáře k receptu

comments powered by Disqus