Sýr a víno harmonie jídla
Kus kvalitního sýra, křupavý chléb a pohár vína - to je symbol dokonalé harmonie, jednoduchosti a gurmánského zážitku.
I když sýr k sobě nepotřebuje nezbytně víno (některé druhy sýrů se velmi dobře snášejí i s pivem) a dobré víno se zase nejlépe vychutnává samotné, triáda sýr, chleba a víno je tou nejdokonalejší podobou malého občerstvení.
Konkrétní kombinace sýrů a vína bývá podmíněna regionální, a také zkušenostmi a fantazií. Obecně však platí:
- - k sladkým vínům se hodí jen velmi málo sýrů
- - kyselé výběrové vína ladí se sýry s modrou plísní
- - suché sekty je vhodné kombinovat s čerstvým kozím sýrem nebo s měkkými sýry s bílou plísní
- - k sýrům se více hodí bílá vína , milovníci červených vín by měli zvolit lehké druhy běžných konzumních vín
- - červená vína bohaté na třísloviny se většinou nesnášejí se silně aromatickými sýry
- - plné sortové bílá vína ladí s mnoha druhy sýrů (nejvhodnější jsou lahodné suchá vína s nižším obsahem alkoholu a nízkým obsahem tříslovin) - např.. bílé burgundské a Ryzlink
- - suché růžová vína se hodí k čerstvému kozímu sýru a měkkým čerstvým sýrem.
A nezapomeňte : Sýr i víno musí mít správnou teplotu! O vínech je to všeobecně známo, ale co se sýrů týče, málokdo ví, že správná teplota závisí na druhu sýra a má se pohybovat mezi 15 až 20 stupni Celsia - u mladých sýrů má být nižší, u zralých (krájených a tvrdých) sýrů vyšší .