Sýr


Jak správně smažit sýr
Sýr je před smažením v oleji potřebné v trojobalu obalit 2 krát a nechat ho v chladničce odstát alespoň 2 hodiny.

Mrazení sýru
Na mrazení jsou vhodné jen tučné sýry. Pokud je sýr tvrdší je třeba ho nejdříve nakrájet na porce. Měkké sýry není vhodné mrazit, protože přestanou dozrávat.

Čerstvý sýr
Má měkkou tvarohovou konzistenci, můžete jej použít k přípravě pomazánky.

Strouhání sýru
Potřete struhadlo trochou oleje a sýr se bude lehčí strouhat a navíc struhadlo lehčí umyjete.

Aby sýr nevysychal
Vložte jej do plastové nádoby a přidejte k němu 2 kostky cukru, zabráníte jeho vysychání.

Vyschlý sýr
Takový sýr vložte na několik hodin do mléka, nejen že bude šťavnatější, ale bude se i lépe krájet.

Sýr při vaření
Na zjemnění polévek, omáček a nákypů jsou nejvhodnější měkké sýry, jako hermelín a mozzarela, které bude možno pro lepší chuť přidat i do bešamelové omáčky.

Zapékání sýra
Nejvhodnější na zapékání jsou pouze sýry, které mají vyšší obsah tuku, protože se rychleji tají. Avšak vhodné na zapékání jsou i polotvrdé sýry s plísní, a také přepuštěné sýry s obsahem tuku alespoň 40 procent. Pokud chytí sýr, který je zapečený na povrchu pokrmu hnědou barvu, chutná nahořklou.

Mascarpone
Tento sýr je vynikající na přípravu dezertů zejména tiramisu.

Camembert (sýr)
Pokud je příliš prohlédnuto při smažení se může roztéct. Před přípravou ho vložte do chladničky a nechte ztuhnout.

Plísňové sýry
Aby se zvýraznila jejich chuť, nechte je před konzumací uležet při pokojové teplotě tak 30 minut.

Sýrové kuličky
Do nastrouhaného sýru přidejte bělmo z vejce, promíchejte a vyrobte malé kuličky, které pak obalte ve strouhance a osmažte na rozpáleném oleji. Na tento recept se upřednostňuje použití uzeného sýru, protože ten se méně roztéká.

Sýrové rolády a pralinky
Nejlepší je připravit  předem. Nakrájejte je a podávejte na slaných oplatkách nebo na obložený chléb.

Komentáře k receptu

comments powered by Disqus