Správné uložení potravin v ledničce
Na první pohled se zdá, že uskladňovat potraviny v chladničce není žádná věda. Jednoduše je na nějakou poličku položíme a hotovo. No, pokud je chceme udržet co nejdéle jedlé, měli bychom se orientovat základními principy chlazení potravin.
- Vařená jídla a čerstvé potraviny patří na vrchní poličky, mléčné výrobky na střední, ryby, maso, uzeniny uložíme pod nimi a ovoce a zeleninu do spodních zásuvek. Máslo a sýry patří do horní části dvířek, vajíčka a otevřené konzervy do střední a lahve uložíme do spodní části dveří na chladničce.
- Do chladničky nikdy neklademe teplé či dokonce horké jídla, protože se tím zvýší spotřeba energie na vyrovnávání teploty a přítomnost horkého jídla může oteplit ostatní potraviny, případně i odstartovat množení bakterií a hnilobné procesy.
- Tekuté pokrmy (polévky, omáčky) a kompoty či saláty s nálevem uskladňujeme zakryty, jinak by se z vypařené vody mohla dělat námraza.
- Syrové maso patří do uzavřených nádob nebo mikrotenového sáčku, neboť možné přítomné bakterie na nezakrytém mase na talíři by mohly kontaminovat jiné potraviny.
- Mléko a mléčné výrobky mají nejkratší dobu trvanlivosti. Do chladničky je ukládáme v neporušených obalech, po otevření je skonzumujme do dvou dnů. Sýry dáme do alobalu nebo mikrotenového sáčku, aby na povrchu neoschli, tvrdé sýry vydrží takto v chladničce asi 14 dní. Odbalené máslo uložíme do plastové misky s víkem.
- Do plastových nádob nebo mikrotenového sáčku ukládáme všechny aromatické potraviny, aby ty ostatní nepobrali výrazný pach.
- Čerstvá vejce ukládáme do stojánku špičkou směrem dolů. Pokud nám po pečení zůstali bílky, v chladničce vydrží asi tři dny uložené v šálku, kterou zakryjeme mokrým hadříkem. Zbývající žloutky neoschnou, pokud je na stejnou dobu zalijeme v skleničce trochou oleje nebo mléka.
- Plody ovoce a zeleninu skladujeme ve speciálních zásuvkách vybrané z kapes a plastových obalů. Banány do lednice nepatří, neboť jim nízká teplota škodí. A v chladničce neskladujte ani brambory, ty dáme do komory nebo jiné suché a chladné místnosti. Některé druhy chlazením ztrácejí svou kvalitu jako exotické ovoce, rajčata, okurky a fazolové lusky. A nezralé plody třeba raději nechat dozrát při pokojové teplotě.
- Chladnička nemá být poloprázdná, protože při otevření se dostane dovnitř hodně teplého vzduchu a na vyrovnání správné teploty dojde o to více energie. Správné není ani příliš přeplněný prostor , tehdy vzduch necirkuluje dostatečně a teplota na jednotlivých poličkách není vyvážená.