Správná konzumace jídel

Jak zprávně stolovat, poradit si s pečivem na stole a polévkou

Při stolování je velmi důležité začít s jídlem v tentýž čas jako ostatní, přičemž jako první začíná jíst dáma nebo nejváženější host. Se studenými jídly, jako jsou předkrm nebo dezert, nenastává žádný problém. Horší je, když musíte počkat na spolu stolujících při hlavním jídle. V tomto případě budete muset oželet teplé jídlo nebo počkat dokud Vám ostatní přítomní navrhnou, abyste s jídlem začali i bez nich. Riskujete a však trochu trapné situace, kdy jedna strana se věnuje jídlu a druhá jen němě hledí.

Jelikož se všechno použité nádobí odnáší najednou, zbytečně nezdržujte konzumaci. Pokud ostatní přísedící čekají jen na Vás, vzdejte se jídla na Vašem talíři, odložte příbor a umožníte tak servírování dalšího chodu.

U stolu sedíme vzpřímeně, nedotýká se lokty hran, neopíráme si hlavu, bez prodlužování se na úkor sousedů, mezi chody si můžeme opřít o hrany stolu jen první třetinu předloktí, ruce nenecháváme v lůně, ale na kolenou, nekouříme (pokud se ocitneme v restauraci v jiném státě, protože na Slovensku platí zákaz kouření v podnicích, kde se podává jídlo), nemlaskáme, nehovoříme s plnými ústy (až když spolkneme poslední kousek), netelefonovat, nesŕkame, neolizujeme nůž, nefouká do polévky, počkáme dokud sama vychladne. Padlý příbor nebo ubrousek ze země nezvedne, poprosíme obsluhu.

Za žádných okolností si nevybírejte z úst zbytky jídla použitím prstů, párátko používejte mimo stolního prostoru a stůl opouštějte jen v opravdu nezbytných případech. Nevyplivejte chrupavky nebo jiné nejedlé části večeře na Váš talíř. Použijte k tomu stejnou část příboru, kterou jste si dali do úst.

Jídlo v restauraci nekonzumujeme takovým způsobem jako doma. I v konzumaci platí jistá pravidla, bez kterých budete ve společnosti působit jako neslušný  a neznalec etikety stolování.

Pečivo
Z košíku na pečivo si vezmeme jeden kus a přeneseme si ho na svůj talířek. Odlomíme kousek, protože pečivo se neodkousává, natřeme máslem a vložíme do úst. Pečivem si můžeme pomáhat při konzumaci některých předkrmů.

Polévky
Ať už se jedná o krémovou polévku v hlubokém talíři nebo vývar v šálku, nikdy do polévky nefouká a při konzumaci nesrkáme. Polévku nabíráme jen do poloviny lžičky a do úst vkládáme jen špičku lžíce. Polévku bychom neměli sníst celou, nakloněný talíře je přípustný pouze šikmo doprava pro praváky a to i jen s minimálním úhlem odklonu. Vývar ze šálku můžeme dopít.

Komentáře k receptu

comments powered by Disqus