Připrava zdravého jídla

Nejen složení potravy, ale i správná úprava jídla má důležité postavení ve zdravé výživě!

Uzení patří k nezdravým způsobem přípravy jídla a konzervace potravin. Při působení kouře se vytvářejí karcinogenní látky. Pravidelná konzumace většího množství uzenin je proto vysokým rizikem. Navíc obsahují velké množství soli.

Smažení, fritování se u nás těší tradici a velké oblibě. Je rychlé a časově nenáročné. Nedělní oběd bez smaženého řízku si mnozí nevědí ani jen představit. Avšak takto připravovaná potravina vsákne do sebe množství tuku a tedy i kalorií. To by ale nebylo to nejhorší. Během smažení při vysokých teplotách dochází k tepelnému rozkladu a oxidaci tuků. Vznikají při tom nebezpečné látky s možnými rakovinotvornými účinky. Pokud se přece jen rozhodnete občas třeba pro smažený sýr použijte správný tuk určený pro vysoké teploty.

Grilování nad otevřeným ohněm skrývá také své nebezpečí. Do ohně kapající tuk produkuje rakovinotvorné látky. Obsahuje je i přepálené maso. Tomuto riziku se lze vyhnout používáním alobalu, nebo hliníkovými tácky. Jinou možností je i celá škála plynových nebo elektrických grilů.

Pečení patří mezi nejstarší způsoby přípravy jídla. Dnes jsou dostupné vhodné nádoby, nebo papíry na pečení, které snižují spotřebu tuku a zabraňují připalování jídla. Rovněž je třeba používat vhodné tuky určené pro tepelnou úpravu.

Vaření ve vodě patří ke zdravým způsobem úpravy jídla. Nevýhodou může být výrazné snížení nutriční hodnoty. Vysoké procento výživných látek zejména vitaminů C a B se ztratí ve vodě, která se pak vylije. Zeleninu proto třeba vařit krátce a na nejnižší možné teplotě.

Dušení pod pokličkou, nebo v tlakovém hrnci je také zdravou alternativou. Na rozdíl od vaření ve vodě se při něm zachovává většina živin, pokud dobu přípravy nebudeme zbytečně prodlužovat. Při dušení je možné používat malé množství oleje, lze jej z větší části nahradit vodou.

Vaření v páře je nejzdravější a nejšetrnější způsob tepelné úpravy pokrmů. Při něm se zachovává většina minerálů a vitamínů, protože se výrazně zkracuje doba přípravy. Je to vhodný způsob pro redukční dietu, nepoužívá se vůbec žádný tuk. Také pro lidi s trávicími obtížemi, pokrm je výživný a lehce stravitelný. Dostupné na trhu jsou i parní hrnce, ve kterých uvaříte kompletní oběd.

Autor: Karolína Krátká

Komentáře k receptu

comments powered by Disqus