Potraviny po kterých zhubneme
Když toužíme být zdraví a štíhlí, snažíme se nakupovat vhodnější potraviny.
Nejúčinnější potraviny na hubnutí
Častěji proto při nákupu saháme po výrobcích s označením "light, nízkotučný, bez cukru, fitnes, dia, celozrnný". Musíme si však dát pozor na to, zda potraviny s takovými nápisy skutečně plní svůj účel, protože i po takzvaných "light" potravinách se dá přibírat. Proto je někdy vhodnější sáhnout po osvědčených přírodních potravinách, jejichž konzumace nám pomáhá udržet si štíhlou linii.
Brokolice
Brokolice je bohatá na beta-karoten a na další potřebné vitamíny a minerály. Jedna hlávka brokolice obsahuje polovinu doporučené denní dávky ß-karotenu, více než dvojnásobek doporučené dávky vitamínu C, velké množství draslíku, vápníku, kyseliny listové, selenu a vlákniny. Působí příznivě na zažívání, činnost svalů a hormonů. Je výborná na redukční dietu.
Grapefruit
Také grapefruit pomáhá snižovat nadváhu. Už po konzumaci jednoho grapefruitu se budete cítit sytí a přitom přijmete minimální množství kalorií. Nahořklá chuť ovoce navíc potlačuje chuť na sladké. Kromě toho zmírňuje zažívací a střevní potíže a obnovuje poškozenou střevní mikroflóru.
Rybí maso
Při hubnutí si mnoho lidí myslí, že se konzumaci ryb musí vyhýbat. Ryby sice obsahují vyšší množství tuku, ale obavy jsou neopodstatněné. Ryby jsou naprosto skvělým zdrojem kvalitních bílkovin, které jsou při hubnutí velmi důležité, protože zabraňují odbourávání svaloviny. Rybí maso zásobuje organismus vitamíny B, A a D a minerálními látkami, jako jsou zinek a jód.
Rýže
Je lehce stravitelná, dobře zasytí a přitom nám dodá méně kalorií než jiné přílohy - vařené brambory, knedlíky či noky. Můžeme ji vařit jako přílohu, hlavní jídlo, na slano, na sladko, z polotovarů i v celozrnné ještě zdravější verzi. Rýže je bohatá na škrob, obsahuje menší množství bílkovin a je chudá na tuky. V jejích zrnkách můžeme najít i některé druhy vitamínů a minerálních látek.
Ovesné vločky
Jde o obilní výrobek vzniklý rozdrcením ovesných zrn. Z ovesných vloček se připravuje mnoho pokrmů spadajících do kategorie zdravé výživy, především müsli, a používají se také při výrobě celozrnného pečiva. Jsou cenným zdrojem řady živin. Oves tlumí zvýšenou činnost štítné žlázy, posiluje organismus při vyčerpání a únavě. Zachovává správnou funkci tlustého střeva a pomáhá při snížení hladiny cholesterolu v krvi.
Celozrnné pečivo
Velkou pozornost věnujeme i výběru vhodného pečiva. Nejvíce vlákniny obsahuje celozrnné pečivo. No tvrzení, že tmavé pečivo je zdravější než to bílé, není zcela pravdivé, protože tmavé pečivo nemusí být celozrnné a často bývá barvené.
Co je třeba mít na mysli
Potravu třeba přijímat v pravidelných intervalech, strava má být pestrá, je třeba omezit tučná jídla a cukry, každý den třeba jíst syrovou zeleninu a ovoce, dát si pozor na solení a přepálený tuk. Jedna vykouřená cigareta zničí 100 mg vitaminu C v těle. Kofein má schopnost zbavovat tělo zinku, draslíku a dalších minerálů. Alkohol má schopnost zbavovat tělo vitamínů skupiny B a C, zinku a hořčíku.
Jak a s čím chudnúť pitný režim
Voda je důležitá pro vyplavování toxinů z těla. Snažte se denně vypít alespoň 2 litry tekutin, hlavně neperlivých vod, minerálek, zeleného čaje a neslazených bylinkových šťáv.
Před jídlem
Pro zdraví a štíhlou postavu je ideální konzumace syrové zeleniny nebo ovoce před hlavním chodem. Váš žaludek se připraví na syrovou stravu a lépe pak tráví i stravu vařenou, čímž se šance na hladké zhubnutí zvyšuje.
Náš tip Zdravá příprava.
Zaměřte se na zdravé způsoby vaření - vaření v páře, dušení. Nejhorší jsou smažená jídla. Vynechejte "bomby" v podobě chipsů, majonéz, šlehaček, krémů ...
Autor: Klára Volná