Popcorn dietní potravina
Je vaším pravidelným společníkem večer před televizí? Možná máte výčitky, protože netušíte, zda je zdravý nebo ne. Popcorn je totiž z těch potravin, které neumíme přestat jíst.
Popcorn je oblíbený zejména pro svou chuť a nízký obsah kalorií. Typický doplněk do kina, zda ke sledování televize je považován za dietní potravinu. Vědci zjistili, že má i další benefity. Je bohatým zdrojem antioxidantů. Obsahuje jejich odkonce více než zelenina, či ovoce.
Antioxidanty pomáhají bojovat proti škodlivým látkám, které poškozují naše buňky. Působí preventivně před vznikem některých onemocnění, například rakoviny.
Obsahuje málo vody
Důvodem, proč nenápadný popcorn skrývá více antioxidantů je nízký obsah vody. Ovoce a zelenina mají většinou až 90% vody, důležité látky jsou v nich "zředěné", nevyskytují se tedy v takové koncentraci a množství. Popcorn obsahuje jen 4% vody a antioxidanty jsou v něm koncentrovanější. Navíc je zdrojem vlákniny. Na rozdíl od své "konkurence" ovoce a zeleniny mu však chybějí vitaminy.
Není popcorn jako popcorn
Zeptejte se vašich dětí, z čeho se popcorn dělá. Pravděpodobně vám odpoví, že z papírového sáčku v mikrovlnce. Málokdo z nich tuší, že za popcornem se skrývají zrna jednoho z druhů kukuřice. Právě takový je nejzdravější. Obchody jsou však zahlceny pocornom s různými přídavnými látkami - příchutěmi. Jeho příprava je jednoduchá, zkuste si však koupit zrna popcornové kukuřice a připravit si přírodní popcorn. Stačí kapka oleje, či másla, sůl a větší hrnec. Netrvá to mnohem déle než z polotovaru a efekt je mnohem lepší.
Autor: Kateřina Belová