Pokud jsme zapomněli koupit droždí
Kynuté moučníky jsou oblíbené během celého roku, ale k Vánocům neodmyslitelně náleží koláče právě z tohoto druhu těsta, ať už bratislavské ořechové rohlíčky nebo makový závin. Řekneme si základní zásady jeho přípravy a přidáme i pár osvědčených triků.
K základním potravinám patří droždí, cukr, vejce, sůl, tuk, mléko a samozřejmě kvalitní hladká, polohrubá nebo hrubá mouka. Pro přípravu pečených moučníků je nejlepší polohrubá. Všechny ingredience by měly mít pokojovou teplotu, protože chlad prodlužuje dobu kynutí, mléko má být dokonce vlažné. Potraviny proto vyberme z chladničky alespoň hodinu, lépe však dvě před přípravou těsta.
V případě tužšího těsta potřebujeme na kilogram mouky asi 40 g čerstvého droždí, 200 ml mléka, 100 g tuku, 100 g cukru a půl lžičky soli.
- Tuk musí být vlažný rozpuštěné máslo nebo margarín, ale i olej.
- Nejprve si připravíme kvásek z vlažného mléka, do kterého rozdrobíme droždí a přidáme trochu soli, cukru a mouky.
- Mezitím si smícháme prosátou mouku, zbytek mléka, cukru, soli a vejce, v případě jemnějšího cesta jsou vhodnější 1 až 2 žloutky. Můžeme přidat nastrouhanou citronovou kůru a balíček vanilkového cukru. Nakonec přidáme nakynutý kvásek. Vše dobře promícháme a těsto mícháme vařečkou, dokud se neodlepí od misky, musí být hladké a lesklé. Proces si usnadníme a urychlíme ručním mixérem. Nepřítelem je i chlad, třeba proto zajistit stabilní teplotu v kuchyni, průvan může být také problémem.
- Těsto poprášíme moukou, zakryjeme ubrouskem a na teplém místě necháme kynout. Trvá to nejméně hodinu, v případě tužšího těsta jednou tolik. Dobu zkrátíme uložením těsta do speciální umělohmotné uzavřené nádoby. Když je už těsto vykynuté, zjistíme jednoduše. Uděláme prstem důlek a pokud se prohlubeň vyrovná, je připraveno. Mělo by zdvojnásobit svůj původní objem. Těsto si můžeme připravit i den dopředu a nechat ho přes noc uložené v mikrotenovém sáčku v chladničce.
- Těsto formujeme na pomoučeném vále. Nejprve ho rozválíme a pokud třeba rozkrájíme na menší čtverce a plníme. Závin rozválíme na větší plát a do dvou třetin potřeme náplní. Zavineme, kraje uzavřeme, aby nádivka nevytekla a uložíme na plech vyložený papírem na pečení.
- Koláč necháme na teplém místě ještě půl hodiny podkynout, pak ho potřeme rozšlehaným žloutkem, alternativou může být i bílek rozšlehaným s trochou mléka. Buchty potíráme tukem a nezapomeneme i boky, protože by se po zvětšení objemu na sebe přilepily.
- Koláč vkládáme zásadně do dobře vyhřáté trouby a po 10 až 15 minutách snížíme teplotu (podle velikosti moučníku). Zda je upečený, zjistíme dřevěnou špejlí, kterou do koláče zapíchneme. Pokud zůstane dřívko suché, můžeme ho vytáhnout z trouby. Z plechu ho přeložíme na podnos a posypeme moučkovým cukrem. Menší druhy moučníků se pečou samozřejmě kratší, při zabarvení povrchu do zlatova jsou vlastně hotové.
Pokud jsme zapomněli koupit čerstvé droždí
V případě, že nemáme čerstvé droždí, můžeme použít i sušené, jeden sáček odpovídá asi 20 g čerstvého. V takovém případě je postup jiný. Sušené droždí smícháme s moukou a postupně přidáme cukr, tuk, vejce nebo žloutky rozmíchané v mléce a sůl.