Pochoutky ze šípků

Rostou téměř všude. V zahradách, u plotů, v parcích či v blízkosti bytových domů na všech sídlištích. Keře šípových růží, které potěší dvakrát. Nejprve nás okouzlí přirozenou krásou rozkvetlých květů a později nabídnou dar plný vitamínů. Drobné oranžovo-červené plody se staly inspirací pro několik zajímavé receptury a využití v kuchyni či v přírodní lékárně. Někde je můžeme trhat z keřů už nyní, jinde se doba sběru posune až do listopadu. A po prvních mrazících zvyknou šipky změknout, čímž se jejich chuť zvýrazní. Jak s tímto zdrojem vitamínů C, B1, B2, pektinů, třísloviny a flavonoidů co nejlépe naložit?
Čaj
Nejjednodušší je šipky usušit. Pokud nemáme sušičku ovoce, tak je očistíme od listů a stopek, uložíme v jedné vrstvě na plech a dáme usušit do trouby vyhřáté maximálně na 60 ° C. Pokud je necháme sušit při pokojové teplotě, začnou ztrácet vitamin C a případně i plesnivět. Kdo chce eliminovat problém s možnou alergií na jemné chloupky, které obalují semínka, musí si dát robotu s odstraněním vnitra šipek. Usušené šipky, vhodné pro přípravu zdravého čaje, skladujeme na tmavém a suchém místě maximálně rok do příští sklizně.
Kompot
Šipky rozkrojíme a z půlek vydlabeme semena a chloupky. Pak je omyjeme ve vodě. V jednom litru vody rozvaříme 750 g cukru a do roztoku přidáme takové množství očištěných šipek, aby v něm plavaly. Směs necháme stát do druhého dne a pak ji trochu povaříme, dokud šipky nezměknou. Vybereme je, naložíme do sklenic a zalijeme cukrovým roztokem, který jsme nechali ještě dalším vařením zhoustnout. Tento kompot je výborný jako příloha k jídlům ze zvěřiny, ale může se využít i jako zajímavá a chutná ozdoba moučníků.

 

Povidla
Očištěné šípky omyjeme a dáme rozvařit do malého množství vody. Změklé jejich propasírujeme a znovu provaříme. Po přidání cukru (500 g na 1 kg šípků) vaříme, dokud povidla nezíská hustší konzistenci. Nakonec dochutíme lžičkou kyseliny citronové a nalijeme do lahví. Ty uzavřeme až druhý den, když povidla vychladnou.

Sirup
Asi kilogram zralých šípků propláchneme ve studené vodě, ocedíme a popučíme. Zalijeme litrem vody a za stálého míchání vaříme po dosažení bodu varu ještě 10 minut. Horké je přecedíme přes plátno, získanou směs šípků znovu zalijeme litrem vody a vaříme jako předešlou. Po přecezení smícháme obě dávky šťávy, do které přidáme 1,5 kg cukru. Za stálého míchání postupně zahříváme a po rozpuštění cukru vaříme na mírném ohni ještě 10 minut. Teplý sirup nalijeme do lahví a dobře uzavřeme. Skladujeme na chladném místě. Sirup pijeme zředěný s minerálkou nebo s vodou, případně ho můžeme přidávat do čaje.

Likér
Šipky očištěné od semen dáme spolu s kouskem citrónové kůry, pár hřebíčkem a dvěma zrnky nového koření do 1 litru čistého lihu a necháme na teplejším místě stát. Můžeme však přidat i pomerančovou kůru, rozinky a skořici, to závisí podle chuťových preferencí. Lahví občas zatřeseme. Po dvou týdnech ochucený alkohol přecedíme přes hustou gázu a zředíme sladkým sirupem uvařeným z 200g cukru a 200 ml vody. Po promíchání nalijeme do lahví.

Omáčka
Sušené šípky si rozvaříme s citrónovou kůrou a pár hřebíčkem v troše vody. Směs pak propasírujeme. Pro zjednodušení můžeme použít i šípkovou zavařeninu. Do šípkové směsi přidáme pár lžic červeného vína a stejné množství kuřecího vývaru, omáčku zahustíme světlou jíškou z másla a mouky a dochutíme solí, cukrem a citrónovou šťávou. Šípková omáčka se výborně hodí k jídlům ze zvěřiny.

Poznámka:
Šípkový čaj lze uvařit klasicky, ale dá se připravit i jinak. Pokud chceme zachovat co nejvíce vitaminu C, sušené a Podrvené šipky zalijeme studenou vodou a necháme je pár hodin vyluhovat. Pak výluh jen trochu zahřejeme a přecedíme přes umělohmotné sítko, abychom vyloučili přítomnost dráždivých chloupků. Čaj ze šípků chutná nejlépe oslazený medem.

Komentáře k receptu

comments powered by Disqus