Pečení v silikonu
Současná žena má k dispozici různé materiály, které eliminují riziko připálení a pomáhají k efektnímu a chutnému sladkému výsledku. Ať už jsou to odolné nerezové plechy na pečení nebo formy z keramiky, z uhlíkové oceli s nepřilnavým povrchem či s teflonovou úpravou. A stále více se dostává do popředí silikon. Říkají za něj jeho vlastnosti:
- Dá se dobře udržovat, je omyvatelný a také po delším používání si dokáže udržet svůj vzhled. Při čištění však nesmíme používat agresivní čisticí přípravky a ostré předměty. Není problém dát silikonové výrobky do myčky.
- Upečené moučníky z forem vyklopíme snadno, protože se k nepřilnavému povrchu nikdy nepřipečou a důvodem je i pružnost materiálu.
- Silikon umožňuje zdravější pečení, netřeba ho vymažeme tukem či olejem, čímž zároveň splňujeme bobříka šetření, pokud nepočítáme počáteční investici. Vyplatí se totiž kupovat o něco dražší kvalitní formy od renomovaných prodejců, navíc vyrobeny ze 100-procentního potravinářského silikonu, který neohrožuje zdraví spotřebitele toxickými látkami.
- Tento materiál akceptuje i vysoké teploty, můžeme v něm péct i při 230 ° C nebo ho dát do mikrovlnky.
- Silikonu nepřekážejí naopak ani mínusové stupně do -40 ° C, proto v něm můžeme zamrazit například dezerty. A praktické jsou i formovány nádobky na led, který se z tohoto ohebného materiálu bez obtíží vybírá.
- Tento materiál šetří i čas - pro dobrou tepelnou vodivost se teplo v něm rozkládá rovnoměrně po celé formě a doba pečení se zkracuje v průměru o 10 minut.
- Je praktický, protože je lehký, tvárný a skladný a také bezpečný. Po vyjmutí z horké trouby rychlé vychladne, takže na silikonu si prsty tak jako na plechu nespálíte